Naleśniki po chłopsku
Dziś przepis na naleśniki w trochę innym, słonym wydaniu. Są idealną alternatywą dla miłośników pierogów ruskich, ze względu na użyty farsz. W dodatku przygotowanie nie zajmuje pół dnia jak w przypadku pierogów, także przepis z pewnością przypadnie do gustu zabieganym Paniom domu i tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.
Składniki
Ciasto
Przygotowanie
Ciasto
Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy po łyżce mąki i wlewamy olej cienkim strumieniem ciągle mieszając. Naleśniki smażymy na naleśnikarce lub patelni z nieprzywierającą powłoką.
Farsz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia na oliwie. Ziemniaki ubijamy, mieszamy z twarogiem i ostudzoną cebulą. Doprawiamy pieprzem i vegetą. Jeśli nie przepadacie za ostrymi daniami dodajcie mniej pieprzu. Na koniec wrzucamy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Składanie
Na każdy placek nakładamy farsz i składamy - najpierw dwa dłuższe boki do środka potem dwa krótsze. Tak przygotowane naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Najlepiej przykryć je folią aluminiową, aby nie wyschły z wierzchu.
Naleśniki można podać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, zapiec z serem żółtym lub polać sosem np. pieczarkowym. Z podanych składników wychodzi 5 naprawdę dużych naleśników.
Smacznego !
Składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- ok. 120 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże ziemniaki (ugotowane dzień wcześniej w osolonej wodzie)
- 250 g twarogu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki vegety
- garść bułki tartej
Przygotowanie
Ciasto
Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy po łyżce mąki i wlewamy olej cienkim strumieniem ciągle mieszając. Naleśniki smażymy na naleśnikarce lub patelni z nieprzywierającą powłoką.
Farsz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia na oliwie. Ziemniaki ubijamy, mieszamy z twarogiem i ostudzoną cebulą. Doprawiamy pieprzem i vegetą. Jeśli nie przepadacie za ostrymi daniami dodajcie mniej pieprzu. Na koniec wrzucamy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Składanie
Na każdy placek nakładamy farsz i składamy - najpierw dwa dłuższe boki do środka potem dwa krótsze. Tak przygotowane naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Najlepiej przykryć je folią aluminiową, aby nie wyschły z wierzchu.
Naleśniki można podać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, zapiec z serem żółtym lub polać sosem np. pieczarkowym. Z podanych składników wychodzi 5 naprawdę dużych naleśników.
Smacznego !