Napój imbirowo – marchewkowy

Napój imbirowo – marchewkowy

Lubię delikatnie cytrynowy, piekący smak imbiru. Na bazie imbiru, szczególnie zimą, często przygotowuję syropy  i inne dodatki do herbaty –  zobacz tutaj. Dzisiaj zrobiłam zdrowy i rozgrzewający napój, przygotowany z naparu imbirowego i świeżego soku z marchewki. Jestem przekonana, że będę często do niego wracać, jest nie tylko zdrowy ale również pyszny. Do takiego napoju można dodać szczyptę korzennych przypraw, jeżeli lubicie ? Napój delikatnie dosłodziłam miodem akacjowym. Napar imbirowy można przygotować wieczorem, a rano dodać go w ulubionej proporcji do marchewkowego soku i oczywiście wypić ze smakiem  ?

Zdjęcie - Napój imbirowo – marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje

  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • plasterek cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta korzennych przypraw ( opcjonalnie )
  • 2 szkl. świeżego soku z marchewki

Imbir obieram i kroję na cienkie plasterki. Plasterki imbiru daję do szklanki, dodaję cytrynę. Imbir z cytryną zalewam gorącą wodą i zostawiam do przestudzenia. Przestudzony napar, dosładzam miodem i rozlewam do wysokich szklanek. Każdą szklankę uzupełniam sokiem z marchewki, opcjonalnie można dodać korzenne przyprawy….pycha ? Smacznego ?

Zdjęcie - Napój imbirowo – marchewkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów