Napój imbirowo – marchewkowy
Lubię delikatnie cytrynowy, piekący smak imbiru. Na bazie imbiru, szczególnie zimą, często przygotowuję syropy i inne dodatki do herbaty – zobacz tutaj. Dzisiaj zrobiłam zdrowy i rozgrzewający napój, przygotowany z naparu imbirowego i świeżego soku z marchewki. Jestem przekonana, że będę często do niego wracać, jest nie tylko zdrowy ale również pyszny. Do takiego napoju można dodać szczyptę korzennych przypraw, jeżeli lubicie ? Napój delikatnie dosłodziłam miodem akacjowym. Napar imbirowy można przygotować wieczorem, a rano dodać go w ulubionej proporcji do marchewkowego soku i oczywiście wypić ze smakiem ?
Składniki / 3 porcje
- 3/4 szkl gorącej wody
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- plasterek cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta korzennych przypraw ( opcjonalnie )
- 2 szkl. świeżego soku z marchewki
Imbir obieram i kroję na cienkie plasterki. Plasterki imbiru daję do szklanki, dodaję cytrynę. Imbir z cytryną zalewam gorącą wodą i zostawiam do przestudzenia. Przestudzony napar, dosładzam miodem i rozlewam do wysokich szklanek. Każdą szklankę uzupełniam sokiem z marchewki, opcjonalnie można dodać korzenne przyprawy….pycha ? Smacznego ?