Makaroniki (na bezie włoskiej)
To już kolejna odsłona makaroników na blogu. Są makaroniki z kremem czekoladowym (TU PRZEPIS) i różowe makaroniki z kremem cytrynowym (TU PRZEPIS). Przyszła kolej na przepis w nieco zmienionej formie- makaroniki przygotowane na bazie włoskiej (zaparzanej) bezy.
Beza włoska to ubite białka, do których dodajemy gorący syrop cukrowy (wodę zagotowaną z cukrem). W ten sposób „zaparzamy” białka i otrzymujemy sztywną, lśniącą pianę.
Wydaje mi się, że ta metoda wypieku makaroników jest lepsza, a doskonały efekt łatwy do osiągnięcia. No, jeśli cokolwiek przy makaronikach może być łatwe… ;))))
Proporcje na ok. 20 gotowych makaroników (czyli 40 krążków).
Składniki:
- makaroniki
- mąka migdałowa - 75 g
- cukier puder - 75 g
- cukier kryształ - 75 g
- woda - 1 łyżka i 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- białko - 2 szt (ok. 60g)
- krem
- kremowy serek naturalny - 100 g
- Nutella - 4 łyżki
- orzechy - 2 łyżki, drobno posiekane, użyłam nerkowców
Makaroniki:
Mielone migdały zmiksuj (dodatkowo) z cukrem pudrem. Mieszanina musi przypominać pył. Przesiej ją przez sitko.
W małym rondelku podgrzej cukier kryształ z wodą. Syrop nie powinien zbrązowieć. Powinien mieć ok. 120 oC (na powierzchni tworzyć się będą duże bąble)
Białka ubij na dość sztywną pianę (do „miękkich wierzchołków”). Do ciągle ubijanych białek wlewaj równym strumieniem gorący syrop. Ubijaj, aż masa ostygnie.
Ubite jajka dodawaj partiami do migdałów z cukrem pudrem, delikatnie mieszaj silikonową szpatułką, aż masa będzie półpłynna (gdy będzie ściekać ze szpatułki, powinna zostawić po sobie ślad na powierzchni, który po chwili zniknie).
Rękawem cukierniczym (lub woreczkiem foliowym z odciętym rogiem) nakładaj porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na kwadrans.
Makaroniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC. Piecz ok. 20-25 minut. Ostudź.
Krem: Serek połącz z nutellą na gładkie krem. Dodaj orzechy, wymieszaj.
Kremem przekładaj makaroniki (możesz dodatkowo boki makaroników obłożyć posiekanymi orzechami).
Gotowe makaroniki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.