Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków
Obierając ziemniaki często, bez chwili zastanowienia, wyrzucamy skórki do kosza, wychodząc z założenia, że przecież nic już więcej z nimi zrobić się nie da. A to duży błąd! Obierki można wykorzystać do bulionu (podpieczone nadają wywarowi koloru i wędzonego smaku) oraz wykorzystać w formie chipsów. Nauczył mnie tego kiedyś Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję ten paten podczas gotowania kartoflanki czy kremu z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, najlepiej wykorzystując dzisiejszy przepis. Ta zupa krem to prawdziwy majstersztyk. Kremowa, a wręcz aksamitna za sprawą mascarpone z fajnymi chrupiącymi dodatkami i wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy zupy smakują najbardziej. ;)
*
SKŁADNIKI
na 6-8 porcji
Zupa krem:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g sera mascarpone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 1 por
- 1 natka pietruszki
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz, sól
- 300-400 g wędzonej makreli
- 1 zielone jabłko
- świeży koperek
- olej z pestek dyni
* PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw) i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odstaw.
Skórki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 minut w 200°C. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Część skórek przełóż do osobnego garnka, resztę zostaw jako garnisz.
Marchew, seler, pora i pietruszkę wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz tylko z pierwszej warstwy i poprzekrawaj na połówki. Warzywa przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 260°C (na najwyższą możliwą temperaturę). Piecz, aż delikatnie się przypalą i połącz z przypieczonymi skórkami. Do garnka wlej wodę tak, aby przykryć warzywa (ok. 1 litr), wrzuć listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i natkę pietruszki. Gotuj aż warzywa staną się miękkie. Gotowy bulion przecedź przez sito.
Do bulionu wrzuć ugotowane ziemniaki oraz białe warzywa z przygotowanego bulionu: cebulę, pietruszkę oraz seler. Zmiksuj na gładko i ponownie przecedź przez sito. Zupę przypraw kminkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem.
Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki wędzoną makrelą, pokrojonym w kostkę jabłkiem, posiekanym koperkiem i z olejem z pestek dyni. Krem z ziemniaków świetnie smakuje także z grzankami.
*