Pide - tureckie placki

Tureckie pide to rodzaj placka którego ciasto przypomina pizzę. Te, które jadłam w Stambule formą przypominały łódki. Tym razem zrobiłam pide z nadzieniem serowym i mięsnym. Przepis na ciasto na podstawie książki " Istanbul" autorka - Rebecca Seal. Farsz powstał z tego co akurat było w domu, i nie jest to niewątpliwie żaden przepis turecki a raczej moje wariacje n.t. nadzienia. Polecam!


Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
ciasto:
175 ml mleka
2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
250 g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki soli

farsz mięsny na 2 placki:
250g mięsa wołowego mielonego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka papryki wędzonej ( dałam ostrą)
1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa
farsz serowy na 2 placki:
100 g mozarelli
100 g fety

100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku


Przygotowanie
ciasto:
Lekko podgrzać mleko. Dodać drożdże, cukier i olej, wymieszać, zostawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie na wierzchu pojawi się spieniony kożuch.
W misce połączyć mleko, mąkę i sól. Wyrobić do połączenia składników a następnie przełożyć na posypany mąką blat i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, ok 10 minut. W razie potrzeby podsypywaać mąką. Można też ciasto wyrobić przez parę minut w robocie, a następnie zagnieść w kulę na omączonym blacie. Czystą miskę posmarować lekko oliwą, włożyć do niej uformowane w kulę ciasto, przykryć ściereczką, Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawiłam miskę do piekarnika z włączoną żarówką.
Przygotować farsz mięsny.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i mięso, smażyć, mieszając i rozdrabniając jak najbardziej mięso, przez ok 5 - 6 minut. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pietruszką. Pozostawić do wystygnięcie.
Farsz serowy:
Drobno poszarpać mozarellę, dodać pokruszoną fetę, wymieszać.
Opłukany szpinak włożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż zwiędnie i puści sok. Wymieszać z czosnkiem i odsączyć na sicie. Ostudzić.


Piekarnik nagrzać do 230 st C. Jeżeli mamy kamień do pizzy możemy go użyć, Trzeba go mocno nagrzać. Jeżeli nie używamy kamienia, warto odwrócić blachę spodem do góry - łatwiej będzie wkładać i wyjmować pide.
Ciasto podzielić na 4 części, Każdą z nich rozciągać lub rozwałkowywać cienko na placek ok 30 cm długi i 20 cm szeroki. Układamy na papierze do pieczenia. Na dwa placeki nałożyć warstwę farszu z mięsa, na pozostałe dwa, warstwę szpinaku i na niej ser. Dookoła nadzienia zostawić ok 2 - 3 centymetrowy margines. Boki ciasta zawijnąć na farsz, pozostawiając środek otwarty, a końce skleić tak, aby całość przypominała łódkę.
Gotowe pide wsunąć razem z papierem do pieca ( piekłam po 2 sztuki) i piec przez ok 7 - 8 minut aż ciasto ładnie urośnie i się zrumieni. W połowie pieczenia można włączyć dodatkowo dopiekanie od góry.
Upieczone placki pokroić w poprzek na kawałki 3-4cm szerokości i natychniast podawać. Smacznego!









Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Przepisy z tych kategorii

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza zupełnie inaczej
4

Pizza zupełnie inaczej

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Placki z cukinii i marchewki
1

Placki z cukinii i marchewki

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami z boczkiem
1

Zupa z topinamburu z uszkami z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pesto marchewkowe na kanapki

Pesto marchewkowe na kanapki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Wiosenne kaszotto z pieczonymi rzodkiewkami

Wiosenne kaszotto z pieczonymi…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Papardelle z szynką parmeńską i brukselką
1

Papardelle z szynką parmeńską…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fit Pizza orkiszowa

Fit Pizza orkiszowa

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Wytrawne galaretki
1

Wytrawne galaretki "Krwawa Mar…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kotlety jaglane z cebulą
1

Kotlety jaglane z cebulą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit