Pide - tureckie placki

Tureckie pide to rodzaj placka którego ciasto przypomina pizzę. Te, które jadłam w Stambule formą przypominały łódki. Tym razem zrobiłam pide z nadzieniem serowym i mięsnym. Przepis na ciasto na podstawie książki " Istanbul" autorka - Rebecca Seal. Farsz powstał z tego co akurat było w domu, i nie jest to niewątpliwie żaden przepis turecki a raczej moje wariacje n.t. nadzienia. Polecam!


Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
ciasto:
175 ml mleka
2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
250 g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki soli

farsz mięsny na 2 placki:
250g mięsa wołowego mielonego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka papryki wędzonej ( dałam ostrą)
1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa
farsz serowy na 2 placki:
100 g mozarelli
100 g fety

100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku


Przygotowanie
ciasto:
Lekko podgrzać mleko. Dodać drożdże, cukier i olej, wymieszać, zostawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie na wierzchu pojawi się spieniony kożuch.
W misce połączyć mleko, mąkę i sól. Wyrobić do połączenia składników a następnie przełożyć na posypany mąką blat i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, ok 10 minut. W razie potrzeby podsypywaać mąką. Można też ciasto wyrobić przez parę minut w robocie, a następnie zagnieść w kulę na omączonym blacie. Czystą miskę posmarować lekko oliwą, włożyć do niej uformowane w kulę ciasto, przykryć ściereczką, Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawiłam miskę do piekarnika z włączoną żarówką.
Przygotować farsz mięsny.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i mięso, smażyć, mieszając i rozdrabniając jak najbardziej mięso, przez ok 5 - 6 minut. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pietruszką. Pozostawić do wystygnięcie.
Farsz serowy:
Drobno poszarpać mozarellę, dodać pokruszoną fetę, wymieszać.
Opłukany szpinak włożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż zwiędnie i puści sok. Wymieszać z czosnkiem i odsączyć na sicie. Ostudzić.


Piekarnik nagrzać do 230 st C. Jeżeli mamy kamień do pizzy możemy go użyć, Trzeba go mocno nagrzać. Jeżeli nie używamy kamienia, warto odwrócić blachę spodem do góry - łatwiej będzie wkładać i wyjmować pide.
Ciasto podzielić na 4 części, Każdą z nich rozciągać lub rozwałkowywać cienko na placek ok 30 cm długi i 20 cm szeroki. Układamy na papierze do pieczenia. Na dwa placeki nałożyć warstwę farszu z mięsa, na pozostałe dwa, warstwę szpinaku i na niej ser. Dookoła nadzienia zostawić ok 2 - 3 centymetrowy margines. Boki ciasta zawijnąć na farsz, pozostawiając środek otwarty, a końce skleić tak, aby całość przypominała łódkę.
Gotowe pide wsunąć razem z papierem do pieca ( piekłam po 2 sztuki) i piec przez ok 7 - 8 minut aż ciasto ładnie urośnie i się zrumieni. W połowie pieczenia można włączyć dodatkowo dopiekanie od góry.
Upieczone placki pokroić w poprzek na kawałki 3-4cm szerokości i natychniast podawać. Smacznego!









Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pide  - tureckie placki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Przepisy z tych kategorii

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Delikatny makaron z sosem serowym
12

Delikatny makaron z sosem sero…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kawowy sernik nowojorski
2

Kawowy sernik nowojorski

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ziemniaki po grecku
1

Ziemniaki po grecku

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem
1

Kruche ciasto z brzoskwiniami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Przepisy z tych kategorii

Szakszuka z fetą i szpinakiem
1

Szakszuka z fetą i szpinakiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczony omlet ze szpinakiem

Pieczony omlet ze szpinakiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekane szpinakowe pierożki
1

Zapiekane szpinakowe pierożki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drożdżowe róże serwo - szpinakowe
2

Drożdżowe róże serwo - szpinak…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami
3

Rolada szpinakowa leśny mech z…

food² food²
Food Square

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment
1

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami