Dzisiaj preclowe hot dogi na poprawę humoru. Na pewno wpasują się świetnie na domówki sylwestrowe. Ale też będą idealną przegryzką na kanapowe oglądanie TV.
Imprezowy wieniec drożdżowy z paluchami do odrywania pełnymi ciągnącego się sera cheddar, które można zanurzyć w ulubionym dipie... Czy to nie brzmi jak idealna przekąska na imprezę? Ja myślę, że to must bake przy organizowaniu domówki dla miłośników sera. ;)
Pikantne orzechy mogą być hitem zbliżającego się Sylwestra. Dobrze mieć w zanadrzu jakąś chrupiącą przekąskę. Nie jestem fanką chipsów, za to orzechy w takiej pikantnej odsłonie uwielbiam!
Ale jeśli już zaszalejemy za mocno z alkoholem, to można zaaplikować sobie właśnie taki cytrusowy koktajl z imbirem i pieprzem cayenne. Odpowiednia dawka witamin wspomoże nadwyrężony organizm, a właściwości lecznicze imbiru i pieprzu cayenne pomogą z bólem brzucha oraz głowy i poradzą sobie z suchością w ustach. Szklanka koktajlu i będziemy jak nowo narodzeni, jak na Nowy Rok przystało.
Jak to mówią – jaki Nowy Rok, taki cały rok. Bez względu na to, czy wierzycie przysłowiom, warto zadbać o to, by powitać 2018 rok w radosnym nastroju i z podniebiem usatysfakcjonowym pysznym obiadem.
Chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaczki (przypominają nieco małe ziemniaczane placuszki), podane z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i porcją wędzonego łososia to naprawdę pyszna, a przy tym wyjątkowo (!) prosta w przygotowaniu przekąska (świetna także dla osób na diecie bezglutenowej!).
Ciasto najeżone kawałkami ananasa – wilgotne od ananasowego ponczu, krem śmietankowy i orzeźwiająca galaretka. Czy można oczekiwać czegoś więcej od domowego ciasta? Chyba nie.
Biszkoptowa rolada to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser, dużo łatwiejszy niż mogłoby się wydawać. Uwielbiam rolady, bo można tworzyć wciąż nowe kombinacje smakowe. Dzisiejszą przygotowałam z naprawdę niewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy!
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Krakersy mielimy na pył, dodajemy roztopione masło i mieszamy, tak aby całość nabrała konsystencji mokrego piasku. Mieszaninę przesypujemy do tortownicy, mocno dociskamy masę do dna...
Pokrojone pieczarki podsmażamy około 5 minut na oleju, aż będą miękkie i złociste. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekrojone bułki (... ) smarujemy masłem i układamy na rozgrzanej patelni. Opiekamy pieczywo....
Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego.
Owsianka dla tych, którym po przebudzeniu brakuje energii i witalności. Płatki owsiane wieczorem zalewam mlekiem roślinnym lub zwierzęcym. Rano owsiankę delikatnie podgrzewam, dosładzam miodem lub syropem klonowym, dodaję posiekane migdały, opcjonalnie orzechy i ulubione owoce.