Szybkie ciasto – rolada z jabłkami
Trudno o mniej skomplikowane ciasto, niż ten biszkopt z jabłkami, pieczony w formie rolady. Jabłka pocięte na plasterki, wystarczy rozłożyć na papierze do pieczenia, a na wierzch wylać ciasto biszkoptowe. Ciasto pieczemy nie dłużej niż 30 minut. Składniki na ciasto są łatwo dostępne i tanie, a efekt gwarantowany ?
Składniki
- 4 duże jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 mniejsze lub 3 duże jabłka
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
Jabłka obieram i ścieram na tarce na plasterki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju lub w rozpuszczonym maśle. Na papierze równomiernie rozkładam poszatkowane jabłka. Jabłka posypuję cynamonem.
Masa biszkoptowa
Ciasto przed zwinięciem w roladę
Białka ubijam z solą na pianę. Stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam delikatnie na małych obrotach. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Masę biszkoptową, równomiernie rozlewam na poszatkowane jabłka. Ciasto piekę około 25 minut, w temperaturze 170 stopni, do czasu, kiedy biszkopt mocniej się przyrumieni. Gotowe ciasto przekładam na czystą ściereczkę, odwracając je biszkoptem do dołu. Zwijam roladę wzdłuż dłuższego brzegu i zostawiam do przestudzenia. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków ?
źródło wpisu Zjem to