Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Zdjęcie - Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo już mi się tęskni za świeżymi warzywami i owocami. Zimowe warzywa to kapusta (którą przejedliśmy się w czasie w Świąt) oraz wszelkie bulwy i korzenie. Ewentualnie cała gama suchych ziaren, w których tak lubują się wegetarianie. Z nich wszystkich można wyczarować naprawdę pyszne, kolorowe dania, ale czasami, w samym środku zimy mam już ich po prostu dość. Wtedy najczęściej kupuję mrożony groszek…

…żeby mieć namiastkę lata. Sezon na groszek trwa tak krótko, że w moich stronach właściwie go nie mamy. Groszek jest zbierany i od razu mrożony – na opakowaniu widnieje informacja, że zamrożono go w ciągu 2 godzin od zebrania. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie mi dane wyłuskać samodzielnie zielone ziarenka ze strączków… Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. Zimą i tak próżno szukać świeżego, więc sięgnięcie po mrożony jest całkiem naturalne.

Delikatny groszek bardzo dobrze komponuje się z rybami. Tym razem na stole pojawił się dorsz, a nieco solidności potrawie dodał wysmażony na chrupko boczek. Moim zdaniem jest to świetna kombinacja na chłodne dni, a także doskonały pomysł na urozmaicenie menu.

To już ostatni w tym roku przepis. Mam nadzieję, że kolejny rok będzie obfitował w wiele pięknych momentów przy wspólnym stole, czego sobie i wszystkim Czytelnikom serdecznie życzę. Do siego Roku!

Zdjęcie - Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIECZONY DORSZ NA GROSZKU Z BOCZKIEM W ŚMIETANIE

  • 4 porcje filetu z dorsza (150 g każda)
  • 200 g boczku
  • 280 g mrożonego groszku
  • 120 g pieczarek
  • 3 szalotki
  • 55 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 60 ml świeżej śmietany

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Z boczku odcinamy skórę, kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni na średnim ogniu, aż zrobi się chrupki. Odsączamy na ręczniku kuchennym, a następnie kruszymy. Szalotki obieramy i drobno kroimy. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W naczyniu żaroodpornym układamy rybę skórką do dołu tak, aby leżała w jednej warstwie. Oprószamy solą i pieprzem. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy 15 g masła oraz oliwę. Dodajemy czosnek, gotujemy minutę, a następnie wlewamy sok z cytryny i wsypujemy natkę pietruszki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i polewamy sosem rybę. Wstawiamy na ok. 18 minut do piekranika.

W tym czasie przygotowujemy kremowy groszek. W dużym rondlu roztapiamy pozostałe 40 g masła. Wsypujemy pieczarki i szalotki, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż zmiękną. Dodajemy groszek i śmietanę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 4 minuty, aż groszek zmięknie. Wsypujemy pokruszony boczek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Upieczoną rybę podajemy na kremowym groszku.

Zdjęcie - Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(przepis „Easy Food” September 2015)

Przepisy z tych kategorii

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
1

Markizy kakaowe z nadzieniem p…

aronia aronia
Wiem co jem

Czekoladowa owsianka z pomarańczami
1

Czekoladowa owsianka z pomarań…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto cytrynowe
4

Ciasto cytrynowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z jabłkiem
1

Śledzie z jabłkiem

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka z awokado, brokułu i łososia wędzonego

Sałatka z awokado, brokułu i ł…

figmara figmara
figowe smaki

Duńskie śledzie z curry
2

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Śledzie ze śliwką

Śledzie ze śliwką

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Chrupiące ziemniaczki z łososiem (na Sylwestra)

Chrupiące ziemniaczki z łososi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim