Sernik rosa
Jeden z moich świątecznych wypieków. Sernik na kruchym spodzie bez cukru z mąki krupczatki. Delikatna masa serowa o smaku pomarańczy, zwieńczona pianką, która rozpływa się w ustach. Tytułowa rosa, to kropelki płynnego cukru, który wytrąca się z bezy białkowej, kilkanaście minut po upieczeniu.
Sernik bardzo smaczny i dekoracyjny, będzie idealny na świąteczny deser ?
Wszystkim czytelnikom i fanom bloga życzę ciepłych, rodzinnych Świąt oraz tego, abyśmy potrafili dostrzegać szczęście w małych, codziennych czynnościach.
Pięknych i Magicznych Świąt ?
Składniki na ciasto kruche
- 250 g maki krupczatki
- 70 g pociętego na kawałki masła
- 1 jajko
- 2 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg zmielonego sera z wiaderka
- 4 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
- 70 g budyniu waniliowego w proszku
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 1/3 szkl. oleju
- 3/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub 4 łyżki likieru pomarańczowego
- 6 białek
- 3/4 szkl. cukru
- spora szczypta soli