Sernik rosa

Sernik rosa
Zdjęcie - Sernik rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJeden z moich świątecznych wypieków. Sernik na kruchym spodzie bez cukru z mąki krupczatki. Delikatna masa serowa o smaku pomarańczy, zwieńczona pianką, która rozpływa się w ustach. Tytułowa rosa, to kropelki płynnego cukru, który wytrąca się z bezy białkowej, kilkanaście minut po upieczeniu. Sernik bardzo smaczny i dekoracyjny, będzie idealny na świąteczny deser ? Wszystkim czytelnikom i fanom bloga życzę ciepłych, rodzinnych Świąt oraz tego, abyśmy potrafili dostrzegać szczęście w małych, codziennych czynnościach.  Pięknych i Magicznych Świąt ?

Zdjęcie - Sernik rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche

  • 250 g maki krupczatki
  •  70 g pociętego na kawałki masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto kruche daję do miseczki i szybko wyrabiam w dłoniach na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Składniki na masę serową
  • 1 kg zmielonego sera z wiaderka
  • 4 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
  • 70 g budyniu waniliowego w proszku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub  4 łyżki likieru pomarańczowego
Wszystkie składniki masę serową, daję do wysokiej miseczki i miksuję krótko, ale do dokładnego połączenia składników. Blaszkę o wym. 24 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Spód wyklejam kruchym ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem. Na kruchy spód wylewam masę sernikową, wyrównuję powierzchnię. Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut. Do czasu, kiedy brzegi sernika się przyrumienią. Składniki na piankę
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • spora szczypta soli
Białka ubijam na najniższych obrotach na gęstą pianę. Stopniowo dodaję cukier. Po każdym dodaniu cukru, ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca. Upieczony sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch wykładam pianę. Wyrównuję powierzchnię, ozdobną szpatułką, można wykonać ozdobne rowki. Sernik ponownie wkładam do piekarnika i piekę w niższej temperaturze 160 stopni około 15 minut, do delikatnego zrumienienia powierzchni pianki. Gotowy sernik ostrożnie wyciągam z piekarnika. Po około 30 – stu minutach, na powierzchni powinna pojawić się rosa ? Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Sernik rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów