Sernik rosa

Zdjęcie - Sernik rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJeden z moich świątecznych wypieków. Sernik na kruchym spodzie bez cukru z mąki krupczatki. Delikatna masa serowa o smaku pomarańczy, zwieńczona pianką, która rozpływa się w ustach. Tytułowa rosa, to kropelki płynnego cukru, który wytrąca się z bezy białkowej, kilkanaście minut po upieczeniu. Sernik bardzo smaczny i dekoracyjny, będzie idealny na świąteczny deser 🙂 Wszystkim czytelnikom i fanom bloga życzę ciepłych, rodzinnych Świąt oraz tego, abyśmy potrafili dostrzegać szczęście w małych, codziennych czynnościach.  Pięknych i Magicznych Świąt 🙂

Zdjęcie - Sernik rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche

  • 250 g maki krupczatki
  •  70 g pociętego na kawałki masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto kruche daję do miseczki i szybko wyrabiam w dłoniach na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Składniki na masę serową
  • 1 kg zmielonego sera z wiaderka
  • 4 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
  • 70 g budyniu waniliowego w proszku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub  4 łyżki likieru pomarańczowego
Wszystkie składniki masę serową, daję do wysokiej miseczki i miksuję krótko, ale do dokładnego połączenia składników. Blaszkę o wym. 24 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Spód wyklejam kruchym ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem. Na kruchy spód wylewam masę sernikową, wyrównuję powierzchnię. Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut. Do czasu, kiedy brzegi sernika się przyrumienią. Składniki na piankę
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • spora szczypta soli
Białka ubijam na najniższych obrotach na gęstą pianę. Stopniowo dodaję cukier. Po każdym dodaniu cukru, ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca. Upieczony sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch wykładam pianę. Wyrównuję powierzchnię, ozdobną szpatułką, można wykonać ozdobne rowki. Sernik ponownie wkładam do piekarnika i piekę w niższej temperaturze 160 stopni około 15 minut, do delikatnego zrumienienia powierzchni pianki. Gotowy sernik ostrożnie wyciągam z piekarnika. Po około 30 – stu minutach, na powierzchni powinna pojawić się rosa 🙂 Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Sernik rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Labneh

Labneh

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik z musem czekoladowym
2

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Sernik na zimno z mandarynkami + film
1

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy (banana bread)

Chlebek bananowy (banana bread…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasto drożdżowe mojej babci

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem,…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Cappuccino z cytrynową pianką

Cappuccino z cytrynową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto karmelek
4

Ciasto karmelek

ilovebake ilovebake
I Love Bake