Czerwona kapusta pekińska - surówka
Czerwona kapusta pekińska debiutuje na rynku. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, bo czerwone barwniki - antocyjany - to naturalne antyoksydanty.
Przedstawiam odmianę Scarlette, o zielono-czerwonych liściach i czerwonej główce w środku. Druga odmiana ma czerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz.
Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości.
Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego.
Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele!
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 marchew
1 jabłko
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- kapustę poszatkować, posolić
- obrać marchewkę i jabłko, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wmieszać do kapusty
- olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emusji i wymieszać z zawartością miski
- podawać schłodzoną i posypaną posiekaną zieloną natką pietruszki