Duńskie śledzie z curry



Sałatka w której orient spotyka się z zimną północą. "Karrysalat" to jedna ze świątecznych potraw, serwowana na bożonarodzeniowy lunch w Danii. Sałatka ze śledziem, przyprawiona aromatycznym curry, podawana jest tam na kromce ciemnego żytniego pieczywa na zakwasie. Duńskie imperium kolonialne obejmowało od 1620 roku Indie, więc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane.
Zdjęcie - Duńskie śledzie z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
500 g filetów śledziowych a'la matias
1 łyżka octu winnego
1 duża cebula
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
120 g majonezu
80 g gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy miodowej
50 g kaparów
1 twarde jabłko
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie: Dzień wcześniej filety płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc w wodzie lub mleku. Następnego dnia odsączamy filety na sicie, osuszamy na papierowym ręczniku, po czym kroimy je w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy.
Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem i musztardą.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę, mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły.
Podajemy na grzankach z razowego chleba, z plasterkiem jajka i posiekaną natką pietruszki lub inną zieleniną.
Zdjęcie - Duńskie śledzie z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Duńskie śledzie z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Duńskie śledzie z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Łosoś pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli
1

Łosoś pod kołderką z orzeszków…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym

Paluszki ziemniaczano-rybne z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kanapka ze śledziem
1

Kanapka ze śledziem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ryba z brokułami w sosie chrzanowym
1

Ryba z brokułami w sosie chrza…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zupa rybna po tajsku

Zupa rybna po tajsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust

Spiralne ciasto z pokrzywą i fetą. Fragment…
1

Spiralne ciasto z pokrzywą i f…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pesto z czosnku niedźwiedziego
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Wytrawne gofry z cheddarem i b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tatar z łososia, mango i kolendry

Tatar z łososia, mango i kolen…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy