Duńskie śledzie z curry



Sałatka w której orient spotyka się z zimną północą. "Karrysalat" to jedna ze świątecznych potraw, serwowana na bożonarodzeniowy lunch w Danii. Sałatka ze śledziem, przyprawiona aromatycznym curry, podawana jest tam na kromce ciemnego żytniego pieczywa na zakwasie. Duńskie imperium kolonialne obejmowało od 1620 roku Indie, więc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane.
Zdjęcie - Duńskie śledzie z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
500 g filetów śledziowych a'la matias
1 łyżka octu winnego
1 duża cebula
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
120 g majonezu
80 g gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy miodowej
50 g kaparów
1 twarde jabłko
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie: Dzień wcześniej filety płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc w wodzie lub mleku. Następnego dnia odsączamy filety na sicie, osuszamy na papierowym ręczniku, po czym kroimy je w poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy.
Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem i musztardą.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę, mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły.
Podajemy na grzankach z razowego chleba, z plasterkiem jajka i posiekaną natką pietruszki lub inną zieleniną.
Zdjęcie - Duńskie śledzie z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Duńskie śledzie z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Duńskie śledzie z curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
1

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta ze śledzi i jajek

Pasta ze śledzi i jajek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ryba z sosie curry – szybki obiad
2

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta z tuńczyka, jajek i fety
2

Pasta z tuńczyka, jajek i fety

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Paluszki serowe z ciasta francuskiego
2

Paluszki serowe z ciasta franc…

Beti Beti
kruche babeczki

Faworki (chrust)
1

Faworki (chrust)

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczone faworki z żurawiną

Pieczone faworki z żurawiną

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Śledzie w śmietanie
1

Śledzie w śmietanie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!