Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sałatkę zna chyba każdy. Posmakowała ona mojemu synowi na Świętach, zrobiła ją jego ciocia i ja przez te jego smaczki robiłam ją specjalnie na Sylwestra, bo stała się nagle jego ulubioną ;-) Mnie ona smakuje zawsze. Kiedyś jadło się ją często, a teraz raz na jakiś czas i powiem Wam, że to taki prawdziwy sałatkowy rarytas. Moja wersja z kukurydzą i groszkiem. Poniższe składniki są na większą porcję :-) Miłego dzionka Wam życzę :-)
Składniki:
- 6 średnich marchewek
- 3 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 3 średnie ziemniaki
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- około 8-10 szt ogórków kiszonych
- 2 - 3 łyżki majonezu
- 1 - 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera porządnie umyć. Ja wszystkie warzywa ugotowałam w jednym garnku do miękkości. Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo. Obrać.
2. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, tak samo jajka i ogórki kiszone. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, dodajemy do reszty. Mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotowe :-) Ja sałatkę odstawiam zawsze na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się wymieszały :-) Smacznego :-)