Wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem białej czekolady i wiśni z syropu o delikatnym aromacie kawy, w dodatku szybkie do wykonania i szybko znika z talerza. Polecam
Alternatywą dla kanapek, które w trakcie podróży mogą zostać uszkodzone są bułeczki piknikowe. To zwykłe pszenne bułeczki, które piekę z farszem w środku. Dzięki temu przedłuża to ich świeżość, farsz sprawia, że nie wysychają i przede wszystkim są pyszne w smaku.
Przedstawiam wersję podstawową, ale możecie dodać do humusu oliwki, suszone pomidory itd., żeby urozmaicić kolejne porcje. Kanapka z taką pastą jest bardzo energetyczna, w sam raz na śniadania, dlatego na jednej wersji się nie skończy :)
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blat lekko oprószony mąką. Posmarowanymi olejem dłońmi rozciągnąć ciasto na okrąg grubości 1 cm. Przeciąć ciasto na 8 części. Zawijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Rogaliki przełożyć na blachę i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilkanaście minut...
Pierwszy rabarbar w tym roku i ciasto idealne na świętowanie tej leniwej niedzieli... Kruchy spód, lekko kwaskowy mus i rosa z podpieczonej piany z białek.
Nie wiedziałam czego się spodziewać i powiem Wam, że wyszedł pyszny, idealny, wilgotne ciasto - choć bez nasączania, świetny krem, najlepszy na 2-3 dzień jak swoje odstoi - mieliśmy szczęście, że cały weekend nas nie było w domu, inaczej bym tego nie mogła stwierdzić;)))
Proponuję Wam pyszną przekąskę z pieczonej ciecierzycy. Dzisiaj prosta wersja z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Na pewno będą kolejne wersje, bo ciecierzycę w ten sposób można przygotować na wiele sposobów.
Jeżeli szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto na specjalną okazję, to mam tu coś dla Was. Kolorowy przekładaniec, który pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Co prawda jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu niż przeciętna babka ucierana, ale naprawdę warto go poświęcić - na pewno nie pożałujecie.
Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek! Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie! Na jednym napewno się nie skończy, więc radzę robic odrazu podwójną porcję!
Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące. Przygotowane na bazie drożdży i śmietany, absolutnie nie wymaga wyrastania.
Wędzonego łososia pokroić w kawałki. Makaron odcedzić, przełożyć wraz ze szparagami i kawałkami łososia do ceramicznej formy do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Polać sosem. Na samym końcu polać sokiem z cytryny, posypać pistacjami i posiekanym koperkiem...
Torty mrożone to wspaniały wynalazek. Można je przygotować nawet tydzień /jeśli wcześniej nas nie skusi.../ przed planowanym przyjęciem i tym samym ułatwić sobie pracę.