Kruche ciasto z musem rabarbarowym i rosą

Kruche ciasto z musem rabarbarowym i rosą

Pierwszy rabarbar w tym roku i ciasto idealne na świętowanie tej leniwej niedzieli... Kruchy spód, lekko kwaskowy mus i rosa z podpieczonej piany z białek.
SMACZNEGO!
Zdjęcie - KRUCHE CIASTO Z MUSEM RABARBAROWYM I ROSĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto kruche z rabarbarem - Laura
CIASTO: (porcja na dużą blachę piekarnikową)

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg mocno schłodzonego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
Wszystkie składniki najpierw porządnie posiekać nożem (to taki rodzaj, który nie lubi ciepłych rąk), potem szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce.

Na wyłożoną papierem blaszkę rozwałkować schłodzone ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.

MUS RABARBAROWY:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar opłukać, oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki. Zasypać cukrem, zalać wodą (ok. 1/2 szklanki) i dusić na wolnym ogniu aż zmięknie.

PIANA:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
Ubić pianę ma sztywno.

Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch rozłożyć pianę i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO Z MUSEM RABARBAROWYM I ROSĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto kruche z rabarbarem - Laura



Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów