Kruche ciasto z musem rabarbarowym i rosą
Pierwszy rabarbar w tym roku i ciasto idealne na świętowanie tej leniwej niedzieli... Kruchy spód, lekko kwaskowy mus i rosa z podpieczonej piany z białek.
SMACZNEGO!
Ciasto kruche z rabarbarem - Laura
CIASTO:
(porcja na dużą blachę piekarnikową)
- 3 szklanki mąki
- 25 dkg mocno schłodzonego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- opakowanie proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Na wyłożoną papierem blaszkę rozwałkować schłodzone ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
MUS RABARBAROWY:
- 1 kg rabarbaru
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
PIANA:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch rozłożyć pianę i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.
Ciasto kruche z rabarbarem - Laura
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: