Jogurtowe z rabarem i bananami
Lekkie ciasto przygotowane na bazie domowego jogurtu naturalnego :-) puszyste i wilgotne niezbyt słodkie po prostu pyszne polecam z różnymi owocami
- 400 g jogurtu naturalnego
- 130 ml oleju rzepakowego
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 300 g rabarbaru
- 2 dojrzałe banany
Rabarbar umyć osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - odstawić. W misce rozbełtać jajka dodać cukier, olej i jogurt połączyć składniki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jogurtowej wsypać mąkę i delikatnie wymieszać , wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysypać rabarbar na ciasto, banany obrać pokroić w plastry i powciskać w ciasto - i posypać cukrem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego