Drożdżówki z serem
Puszyste, mięciutkie bułeczki z serem i rodzynkami, to pyszna propozycja na podwieczorek dla wszystkich smakoszy drożdżówek. Doskonałe też o każdej porze dnia, smakują zawsze przepysznie, takie swoje, domowe, babcine. Zapraszam !
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 65 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 125 g rodzynek /opcjonalnie/
- 250 g białego sera
- 125 g cukru
- 1 jajko
Składniki na kruszonkę:
- 40 g mąki
- 25 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
wszystkie składniki rozetrzeć na drobne okruszki
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru dodać 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości.
- Mąkę z solą przesiać i dodać wyrośnięty zaczyn, cukier i cukier waniliowy, masło, jajko i żółtka można rodzynki oraz mleko.
- Wymieszać i wyrobić przez 5 minut, następnie przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na osiem równych części, z każdej formować okrągłe bułeczki.
- Za pomocą szklanki spłaszczyć srodek każdej bułeczki i nałożyć masę serową /ser, jajko i cukier zmiksować/.
- Płaską formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułeczki, zachowując odstępy między nimi.
- Posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 35 minut lub do zarumienienia.
Smacznego !
autor: Samantha