Klopsiki w sosie koperkowym
Takie obiadki lubimy w okresie letnim. Lekko smacznie, pasuje do ryżu, kaszy i ziemniaczków.
Klopsiki w sosie koperkowym
składniki
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 ząbek czosnku
1 szt bułka czerstwa
1 szklanka mleka
1 opakowanie śmietana
1 szt bulion warzywny (może być z kostki)
pieprz biały
1 łyżeczka mąka
koperek
sos sojowy
Do miski wkładamy mięso mielone , dodajemy do niego wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem ,pieprzem, sosem sojowym do smaku. Wyrabiamy mięso i formujemy z niego małe kulki. Do garnka wlewamy ok 1/2 l wody zagotowujemy z bulionem warzywnym. Wrzucamy klopsiki. Gotujemy- ugotowane wyciągamy na talerz. Mąkę mieszamy z śmietaną i wlewamy do bulionu z gotowania klopsików. Mieszamy , dodajemy posiekany koperek i wkładamy klopsiki. Zagotowujemy.