Podwójnie czekoladowy tort lodowy

Podwójnie czekoladowy tort lodowy

Zdjęcie - Podwójnie czekoladowy tort lodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Torty mrożone to wspaniały wynalazek. Można je przygotować nawet tydzień /jeśli wcześniej nas nie skusi.../ przed planowanym przyjęciem i tym samym ułatwić sobie pracę.
W dniu ,kiedy serwujemy deser wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki /od 15 do 30 min. tak dby dał się pokroić/ i gotowe. Smaki tortu można dowolnie komponować, a mozliwości są ogromne. Zdjęcie - Podwójnie czekoladowy tort lodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Podwójnie czekoladowy tort lodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki / tortownica 22 cm/

  • 300 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g czekolady białej
  • 150 g czekoladowych lub kakaowych herbatników /użyłam Oreo/
  • 50 g migdałów/obranych/
  • 50 g orzechów włoskich
  • rurki waflowe puste /do obłożenia boków/
  • małe beziki do dekoracji wierzchu tortu
  • świeże owoce do dekoracji


Wykonanie: -Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. -Boki obłożyć dookoła waflowymi rurkami. - Czekoladowe ciastka pokruszyć na duże kawałki. -Połowę z nich równomiernie wysypać na spód tortownicy. -Czekoladę gorzką wraz z kakao umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej. -Rozpuścić również białą czekoladę.Odstawić. -Serek mascarpone starannie wymieszać z cukrem pudrem. -Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem. -Masę podzielić na dwie części. -Do jednej dodać schłodzoną gorzką czekoladę, a do drugiej białą. -Masy delikatnie wymieszać. -Do jasnej masy dodać drobno pokrojone migdały, a do ciemnej orzechy. -Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery może wrzucić do białej masy kilka pokruszonych bezików ,a do masy ciemnej pokrojony drobno baton snickers. -Ciemną masę wyłożyć na przygotowany spód. -Posypać drugą częścią pokruszonych ciastek. -Przykryć białą masą. -Wierzch wyrównać i udekorować bezikami /ewentualnie kolorową posypką i odrobiną ciemnej masy/. -Tort owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do zamrażarki /najlepiej na noc/. -Zmrożony tort wyjąć 15-20 minut przed podaniem i umieścić w lodówce. -Podawać udekorowany świeżymi sezonowymi owocami. -Rozmrożony powinien być zjedzony w całości / nie mrozić ponownie/.
-Tort można przechowywać w zamrażalce kilka dni i kroić po kawałku zamrożony.
Zdjęcie - Podwójnie czekoladowy tort lodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Podwójnie czekoladowy tort lodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Podwójnie czekoladowy tort lodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Podwójnie czekoladowy tort lodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów