Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą
- Składniki:
- Ciasto :
- - mąka pszenna - 150 g
- - świeże drożdże 10 g
- - śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
- - margaryna - 120 g
- - sól - 1 łyżeczka
- Farsz:
- - szpinak - 250 g
- - ser ricotta - 125
- - czosnek - 2 ząbki
- -sól - d0 smaku
- - pieprz - do smaku
- Dodatkowo :
- - jajko do posmarowania
Jak wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci!
Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne.
Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni!
Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku.
Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące.
Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania.
Śmiało może posłużyc nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami.
Polecam!
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z solą.
Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.
Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.
Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.
Farsz:
Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.
Mieszamy z serkiem ricotta.
Całośc:
Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.
Noże możemy wyciąc delikatny wzorek.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.
Smacznego!