Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą

Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą
  • Składniki:
  • Ciasto :
  • - mąka pszenna - 150 g
  • - świeże drożdże 10 g
  • - śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
  • - margaryna - 120 g
  • - sól - 1 łyżeczka
  • Farsz:
  • - szpinak - 250 g
  • - ser ricotta - 125
  • - czosnek - 2 ząbki
  • -sól - d0 smaku
  • - pieprz - do smaku
  • Dodatkowo :
  • - jajko do posmarowania

Jak wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci!

Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne.

Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni!

Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku.

Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące.

Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie nie wymaga wyrastania.

Śmiało może posłużyc nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami.

Polecam!

Zdjęcie - Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.

Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.

Farsz:

Szpinak drobno siekamy , podsmażamy na łyżce oliwy.

Dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.

Mieszamy z serkiem ricotta.

Całośc:

Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.

Noże możemy wyciąc delikatny wzorek.

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.

Zdjęcie - Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów