Ciecierzyca pieczona

Ciecierzyca pieczona

Dzisiaj ruszyła założona przeze mnie akcja na Mikserze "Ciecierzyca w roli głównej". Zapraszam Was do uczestnictwa w niej. Zapraszam do dzielenia się pomysłami na wykorzystanie tego niedocenianego u nas ziarna.
Ja na rozpoczęcie akcji proponuję Wam pyszną przekąskę z pieczonej ciecierzycy. Dzisiaj prosta wersja z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki. Na pewno będą kolejne wersje, bo ciecierzycę w ten sposób można przygotować na wiele sposobów. Dodatki smakowe mogą być naprawdę różne, zarówno na słono, jak i na słodko.
Zdjęcie - CIECIERZYCA PIECZONA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciecierzyca pieczona na ostro SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg suszonej ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin).
Ciecierzycę ugotować w wodzie w której się moczyła. Nie solić. Ja gotowałam ją ok. 20 minut.
Osączyć na sicie i lekko przestudzić.
Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
Zdjęcie - CIECIERZYCA PIECZONA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciecierzyca pieczona na ostro Rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zdjęcie - CIECIERZYCA PIECZONA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciecierzyca pieczona na ostro Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Co jakiś czas należy ziarna przemieszać. Pod koniec trzeba bardzo pilnować aby nie spaliły się.

Zdjęcie - CIECIERZYCA PIECZONA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów