Sodziaki – racuszki śmietanowe
- Składniki:
- - mąka - 250 g
- - jajka - 1 duże lub 2 małe
- - śmietana 18% kwaśna - ok. 100 ml
- - soda - 1 łyżeczka
- - cukier - 3 łyżki
- - sól - szczypta
- Dodatkowo:
- - cukier puder do posypania
- - olej do smażenia
Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek!
Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie!
Na jednym napewno się nie skończy , więc radzę robic odrazu podwójną porcję!
Kto raz ich skosztuje , ten będzie robił tak często jak ja – tak , jestem tego pewna!
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
Kroimy na romby.
Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.
Osuszamy na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.