Sodziaki – racuszki śmietanowe

Sodziaki – racuszki śmietanowe
  • Składniki:
  • - mąka - 250 g
  • - jajka - 1 duże lub 2 małe
  • - śmietana 18% kwaśna - ok. 100 ml
  • - soda - 1 łyżeczka
  • - cukier - 3 łyżki
  • - sól - szczypta
  • Dodatkowo:
  • - cukier puder do posypania
  • - olej do smażenia

Sodziaki – jedna z moich ulubionych przekąsek!

Delikatne … chrupiące z zewnątrz … mięciutkie w środku racuszki ze śmietany i sody smakują rewelacyjnie!

Na jednym napewno się nie skończy , więc radzę robic odrazu podwójną porcję!

Kto raz ich skosztuje , ten będzie robił tak często jak ja – tak , jestem tego pewna! ;)

Zdjęcie - Sodziaki – racuszki śmietanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

Kroimy na romby.

Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.

Osuszamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Sodziaki – racuszki śmietanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów