Zapiekanka z makaronem, łososiem, szparagami, sosem śmietanowo-serowym i pistacjami
Przepyszna!
/przepis dla 2 osób/
- 170 g suchego makaronu pełnoziarnistego penne - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 100 g wędzonego na gorąco łososia - 200 g śmietany 30% - 40 g tartego sera typu parmezan - sok z połówki cytryny - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy - garść orzechów pistacjowych - świeże zioła: u mnie tymianek, bazylia i koperek
Pistacje pozbawić skorupek i posiekać. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki (jeśli je wygniecie, złamią się w odpowiednim miejscu ). Do garnka wlać osoloną wodę z odrobiną cukru i ugotować al dente ( zależy to od grubości szparagów, ja swoje gotowałam ok. 7 minut). Odlać 2 łyżki wody w której gotowały się szparagi i odcedzić je. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania o 2 minuty. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku, dodać śmietanę, 2 łyżki wody odlanej z garnka w którym gotowały się szparagi i starty ser. Mieszać, aż zabulgocze i lekko odparuje. Zdjąć z ognia dodać zioła i przyprawy. Wędzonego łososia pokroić w kawałki. Makaron odcedzić, przełożyć wraz ze szparagami i kawałkami łososia do ceramicznej formy do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Polać sosem. Na samym końcu polać sokiem z cytryny, posypać pistacjami i posiekanym koperkiem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut- na złoty kolor. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :)
______________________________♥____________________________