Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe


Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki i rogaliki z tego bloga zawsze są "do wypróbowania"....
Po fińskich bułeczkach śniadaniowych przyszła kolej na rogale...

Przepis cytuję za autorką :

Rogaliki śniadaniowe. Smørhorn
1 paczka (7 g) suszonych drożdży - ja dałam 20g świeżych, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 1/2 szklanki (120 g) miękkiego masła ( w temperaturze pokojowej), 5 - 6 szklanek mąki, olej
do posmarowania 1 jajko 3 łyżki mąki
Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać cukier i pozostawić na 5 minut. Do miski dodać sól, mleko, jajka i masła. Miksować całość na średnich obrotach (końcówki haki) dodając po jednej szklance mąki (razem 5 szklanek). Ciasto będzie dość luźne i kleiste. Odstawić całość na 15 minut. Po tym czasie rozpocząć wyrabianie ciasta dłońmi posmarowanymi olejem. Można robić to też mikserem, ale wbrew luźności ciasta, wyrabianie go dłońmi jest bardzo przyjemne. ważne jest tylko posmarowanie ich olejem. Czystą miskę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Obrócić ciasto, aby całą powierzchnię pokrywał tłuszcz. Odstawić przykryte ściereczką do wyrastania na 1 - 1 1/2 godziny. Ma podwoić swoją objętość. Jeżeli się spieszycie albo w waszej kuchni nie jest bardzo ciepło polecam wstawienie miski z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Na blachę do pieczenia wyłożyć papier. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blat lekko oprószony mąką. Posmarowanymi olejem dłońmi rozciągnąć ciasto na okrąg grubości 1 cm. Przeciąć ciasto na 8 części. Zawijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Rogaliki przełożyć na blachę i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilkanaście minut. Tak samo postąpić z kolejnymi częściami ciasta. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rogaliki posmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 15 - 18 minut. U mnie po 15 minutach były idealnie upieczone. Studzić na kratce (ciepłe są pyszne).

Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów