Oczy carycy

Zdjęcie - Oczy carycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeżeli szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto na specjalną okazję, to mam tu coś dla Was. Kolorowy przekładaniec, który pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Co prawda jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu niż przeciętna babka ucierana, ale naprawdę warto go poświęcić - na pewno nie pożałujecie. Przepis na "Oczy carycy", bo taką niezwykłą nazwę nosi to ciasto, znalazłam na stronie kropka tv.
Zdjęcie - Oczy carycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szkl.cukru
- 1 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl.oleju

Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szkl.oleju

Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę (23 x 33 cm) wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec 30-40 minut w temp. 180 st.C.

Krem:
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 1 i 3/4 szkl. mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 kostka masła (250 g)

Poza tym:
- okrągłe biszkopty (180 g)
- 2 galaretki czerwone
- ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej)

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.

Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temp. pokojowej budyń.

Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową.

Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko polewa zacznie się gotować zestawić z ognia i wystudzić.

Zdjęcie - Oczy carycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort Oreo
8

Tort Oreo

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort Oreo – przepis
7

Tort Oreo – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto chałwowe
16

Ciasto chałwowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Drożdżówka serce

Drożdżówka serce

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Szwedzki jabłecznik

Szwedzki jabłecznik

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
1

Ciasto czekoladowe z masłem or…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówka serce

Drożdżówka serce

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pączki z pieczonymi batatami i wiśniową konfiturą. Tłusty czwartek może być też w piątek!
1

Pączki z pieczonymi batatami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone pączki

Pieczone pączki

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Faworki/chrust z serkiem mascarpone

Faworki/chrust z serkiem masca…

Beti Beti
kruche babeczki

Pączki nowoorleańskie

Pączki nowoorleańskie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka)

Kapusta z octem ryżowym (jak u…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary