Kruche rogaliki pszenno kukurydziane z jabłkiem i rabarbarem.
Moja drożdżówka z rabarbarem i kruszonką cieszy się wśród Was ogromnym zainteresowaniem. Właściwie się nie dziwię, bo jest pyszna, lekka i pachnąca.
A skoro rabarbarowe szaleństwo wciąż trwa, upiekłam pyszne kruche rogaliki. Nie ma co wychwalać, trzeba je upiec i spróbować.
Z przepisu wyszło 16 sztuk, a rozeszły się niczym świeże bułeczki. Następnym razem piekę z podwójnej porcji.
Smakują nie tylko dzieciom.
Jednym słowem, są warte grzechu.
Zapraszam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- 2 duże jabłka
- ok 200g rabarbaru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Mąki przesiewam do miski blendera, dodaję cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Włączam na kilka sekund. Następnie dodaję, żółtka i ekstrakt z wanilii. Ponownie mieszam pulsacyjnie kilka sekund. Na koniec dodaję wodę i mieszam krótko aż masa zacznie się łączyć. Kruche ciasto zbieram w jedną bryłę, zawijam w folię i schładzam w lodówce minimum 30 minut. Ciasto można wyrobić na blacie bez użycia blendera. W tym celu należy jak najszybciej połączyć wszystkie składniki, by nie ogrzewać zbytnio ciasta i nie wyrabiać go zbyt długo.
- Rabarbar obieram i drobno kroję. Zasypuję 1-2 łyżkami cukru waniliowego i odstawiam. Obieram jabłka i ścieram na najgrubszych oczkach tarki do jarzyn. Dodaję do rabarbaru i mieszam.
- Schłodzone ciasto dziele na dwie równe części. Każdą z nich wałkuję na okrągłe placki o grubości ok 3mm.Każdy rozcinam na 8 trójkątów, jak pizzę.
- Owoce lekko odciskam z nadmiaru soku, układam na szerszym końcu trójkąta i zawijam rogaliki.
- Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20-25 minut.
- Przestudzone rogaliki oprószam cukrem pudrem.
Smacznego!