Kruche rogaliki pszenno kukurydziane z jabłkiem i rabarbarem.

Kruche rogaliki pszenno kukurydziane z jabłkiem i rabarbarem.

Moja drożdżówka z rabarbarem i kruszonką cieszy się wśród Was ogromnym zainteresowaniem. Właściwie się nie dziwię, bo jest pyszna, lekka i pachnąca.

A skoro rabarbarowe szaleństwo wciąż trwa, upiekłam pyszne kruche rogaliki. Nie ma co wychwalać, trzeba je upiec i spróbować.

Z przepisu wyszło 16 sztuk, a rozeszły się niczym świeże bułeczki. Następnym razem piekę z podwójnej porcji.

Smakują nie tylko dzieciom.

Jednym słowem, są warte grzechu.

Zapraszam!

Zdjęcie - Kruche rogaliki pszenno kukurydziane z jabłkiem i rabarbarem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • 2 duże jabłka
  • ok 200g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

  • Mąki przesiewam do miski blendera, dodaję cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Włączam na kilka sekund. Następnie dodaję, żółtka i ekstrakt z wanilii. Ponownie mieszam pulsacyjnie kilka sekund. Na koniec dodaję wodę i mieszam krótko aż masa zacznie się łączyć. Kruche ciasto zbieram w jedną bryłę, zawijam w folię i schładzam w lodówce minimum 30 minut. Ciasto można wyrobić na blacie bez użycia blendera. W tym celu należy jak najszybciej połączyć wszystkie składniki, by nie ogrzewać zbytnio ciasta i nie wyrabiać go zbyt długo.
  • Rabarbar obieram i drobno kroję. Zasypuję 1-2 łyżkami cukru waniliowego i odstawiam. Obieram jabłka i ścieram na najgrubszych oczkach tarki do jarzyn. Dodaję do rabarbaru i mieszam.
  • Schłodzone ciasto dziele na dwie równe części. Każdą z nich wałkuję na okrągłe placki o grubości ok 3mm.Każdy rozcinam na 8 trójkątów, jak pizzę.
  • Owoce lekko odciskam z nadmiaru soku, układam na szerszym końcu trójkąta i zawijam rogaliki.
  • Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20-25 minut.
  • Przestudzone rogaliki oprószam cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Kruche rogaliki pszenno kukurydziane z jabłkiem i rabarbarem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów