Na przyrumienioną ciabattę, wylewa się rozmącone jajka. Kiedy jajka się zetną, wykłada się sos pomidorowy i mozzarellę, a przed podaniem dekoruje się całość listkami bazylii.
Jeśli chodzi o burratę, to jadłam ją po raz pierwszy. Bardzo fajna, ciekawa. Z pewnością kupię ją jeszcze nie raz. Z przyjemnością też powtórzę ten przepis na makaron w śmietanowym sosie z prosciutto i pomidorkami koktajlowymi.
Myślę, że tej zupy nie trzeba specjalnie przedstawiać 🙂 Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich zup w postaci i na ciepło i na zimno! Najczęściej robię ją w wersji z mlekiem kokosowym 😉 Pokochałam to połączenie słodkich buraczków i kokosa ! Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco polecam !
Świetny koktajl na gorące dni. Połączenie ananasa i pomarańczy jest genialne. Zimą dodaję odrobinę mielonego imbiru ale teraz raczej nie polecam. Można go pominąć albo zastąpić cynamonem.
Najeść się tą sałatką nie mogłam. Tak mi ta czosnkowa nuta z twarogiem pasowała, a do tego ten świeży ogórek…. Generalnie należę do osób, którym jakby dać do wyboru ogórek czy pomidor, zawsze wybiorą pomidora, ale tutaj, ten ogórek to niebo 🙂
Deser dla fanów ciast czekoladowych z owocami. Tym razem, będzie to ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i świeżych wiśni. Do ciast czekoladowych, pasują również inne drobne owoce tj. maliny, borówki czy porzeczki.
Wyszperałam w Internecie przepis na kotleta schabowego, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam, bo chyba jest on bardziej popularny na zachodzie Polski. Mięso przed panierowaniem smaruje się musztardą i obtacza cebulą, następnie macza w jajku i mące lub bułce.
W życiu nie jadłam lepszego! Wychodzi idealny w smaku i konsystencji. Mięso jest mięciutkie, wręcz rozpada się na kawałki.
Wspaniale smakuje z kaszą i ogórkiem, ale również z plackiem ziemniaczanym czy czeskim knedlikiem.
Pudding chia z kiwi może stanowić zarówno doskonały pomysł na śniadanie jak i na deser. Wykonanie jest banalnie proste, a jedzenie puddingu w takim wydaniu, na pewno będzie o wiele przyjemniejsze.
Myśląc o tej sałatce przede wszystkim na pierwszy ogień wybija się skojarzenie, że jest to sałatka bardzo uniwersalna.
Sprawdzi się zarówno na kolację, na grilla, na imprezę, dosłownie wszędzie.
W sezonie cukiniowym, nie może zabraknąć obiadów z makaronem, w pysznym kremowym sosie z cukinią i kurczakiem. Obiad banalnie prosty w przygotowaniu, bardzo pożywny i sycący. Makaron w tym przepisie, możesz zastąpić ryżem lub kaszą 🙂
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, szczególnie jeżeli nie wyglądają zdrowo, przekrawamy na pół i płuczemy. Odsączamy, wycinamy głąb i szatkujemy nożem lub w malakserze. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub w malakserze). Opłukane i osuszone listki ziół siekamy....
Przy sobocie trzeba coś zmiksować. Dziś do blendera wrzucam marchewkę, pomarańczę, trochę imbiru i cynamonu. W powietrzu czuć jesień a te smaki idealnie do niej pasują. To będzie dobry dzień:)
Miłośnikom dań ziemniaczanych polecam hit kuchni białoruskiej. Placki z gotowanych ziemniaków wypełnione farszem z białego sera smażone na patelni i podane z kleksem śmietany są genialne. Na ciepło smakują tak dobrze, że ciężko się od nich odczepić.