Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym
To propozycja na szybki, pożywny, wegetariański obiad z makaronem. Kremowy sos serowy, ożywia smak zielonych warzyw i makaronu. Wysoko procentową śmietankę, można zastąpić śmietaną 12 % do zup i sosów.
Polecam szczególnie fanom, podpuszczkowych serów pleśniowych, obiad idealny na co dzień i na wieczór we dwoje ?
Składniki na makaron w sosie serowym
– 200 g makaronu penne
– 125 g ser pleśniowy podpuszczkowy Brie
– 100-150 ml. śmietany kremówki lub śmietana 12 % do zup i sosów
– 1 cebulka
– 2 ząbki czosnku
– 1 mały brokuł
– 4 duże liście szpinaku
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– olej roślinny
Makaron ugotuj w lekko posolonej wodzie, odcedź i przelej chłodną wodą. Cebulę pokrój na małą kostkę, czosnek i szpinak posiekaj.
Brokuł podziel na małe różyczki, ugotuj na parze, lub w lekko posolonej wodzie ( około 3 minuty ), odcedź.
Na rozgrzany olej daj cebulę, kiedy cebula się przyrumieni, dorzuć czosnek. Następnie dodaj drobno pokrojony ser podpuszczkowy. Smaż mieszając, na bardzo małym ogniu. Dolej śmietankę, jeżeli dodajesz śmietanę 12 – 18%, wcześniej zahartuj ją gorącą wodą.
Na koniec dodaj szpinak i suszone zioła, dopraw do smaku. Od podaj z brokułem i makaronem ?
Smacznego ?