Ciasteczka z żurawiną
Dzień dobry :-) Dzisiaj małe co nie co do kawy. Pyszne ciasteczka z żurawiną, które bardzo, a to bardzo nam posmakowały. Proste w przygotowaniu, można zrobić na Święta, włożyć do puszki i spokojnie mogą tak sobie czekać do tygodnia. Podobną wersję ciasteczek robiłam z pistacjami. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 180 g masła
- 1 łyżka mleka
- 50 g cukru
- 250 g mąki pszennej u mnie typ 450
- 60 g suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Żurawinę moczymy przez chwilkę w gorącej wodzie, żeby ładnie nam napęczniała. Odcedzamy i siekamy na drobne kawałki.
2. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mleko, miksujemy. Dodajemy posiekaną żurawinę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
3. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na dwie części.
4. Z każdej formujemy wałek o grubości 3 - 4 cm. Owijamy każdy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wyjmujemy jeden wałek, odwijamy folię i kroimy ostrym nożem plastry o grubości 6 - 7 mm i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka troszkę rosną, więc musimy zachować odstępy, ale nie duże.
7. Ciasteczka pieczemy około 10 - 12 minut. Boki powinny się ładnie zarumienić. Jak będziecie przekładać ciasteczka do ostudzenia, to delikatnie, bo zaraz po upieczeniu są miękkie, jak troszkę przestygną robią się już bardziej zwarte.
Smacznego :-)