Tagliatelle z pieczoną dynią i indykiem
Sezon jesienny w pełni, dlatego postanowiłam przygotować danie z królującą na straganach dynią w roli głównej. Przedstawiam Wam pierwszy z serii jesiennych przepisów. Pyszny makaron z kremowym sosem dyniowym, soczystym indykiem i szpinakiem z dodatkiem sera feta oraz orzechów z pewnością podbije serca i żołądki Waszych bliskich.
Składniki
- ok. 400 g obranej dyni
- 400 g piersi z indyka
- 200 g sera feta
- 2 garście liści szpinaku
- garść orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g makaronu tagliatelle
- przyprawa do kurczaka pikantna
- papryka słodka
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Dynię kroimy w kawałki i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 45 minut. Upieczoną dynię blendujemy tworząc gładki mus.
Orzechy kroimy i prażymy na suchej rozgrzanej patelni.
Indyka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pikantną przyprawą do kurczaka, szczyptą soli oraz pieprzu i mieszamy z oliwą. Smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy indyk będzie gotowy przekładamy go do innego naczynia.
W tym momencie można zacząć gotować makaron.
Na patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mus z dyni. Doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Dodajemy indyka i pokrojony w drobną kostkę ser feta. Podsmażamy ok. 3-4 minuty. Następnie wrzucamy posiekane liście szpinaku. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać niewielką ilość wody z makaronu.
Danie podajemy posypane podprażonymi orzechami i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!