Ciasteczka cytrynowe z mascarpone

Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Przepis na te pyszne ciasteczka znalazłam tutaj (klik). Niestety nie udało mi się kupić ricotty i zrobiłam z mascarpone. Ciasteczka wyszły pyszne. Są mięciutkie, idealne do kawy, pachną obłędnie i nie są za słodkie. Z podanego przepisu wychodzi około 18-20 sztuk. Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasteczka, to cukru musicie dać więcej. Ja zmniejszyłam jego ilość. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko L
  • 200 g serka mascarpone
  • sok i skórka z połowy cytryny

1. W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce dobrze ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy. Następnie dodajemy mascarpone i znowu ucieramy.2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach i wyciskamy sok. Dodajemy do masy i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do momentu aż składniki się nam połączą.3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (termoobieg). blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę i leciutko spłaszczamy. Jeśli ciasto będzie klejące to ręce możemy oprószać mąką. 5. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia się. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka cytrynowe z mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów

Podobne przepisy