Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka.
Marynata:
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 2 kopiaste łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta chili,
- 1 łyżeczka oleju.
Dodatkowo:
- 30-40 ml wody,
- 1 łyżka sezamu,
- drobny szczypiorek do posypania.
Kurczak teriyaki w zdrowszej, bo pieczonej wersji. Idealny z dodatkiem ryżu lub nawet jako dodatek do bułek pita lub kebab. Bardzo prosty i szybki przepis. Polecam.
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i sunąć wszystkie zbędne błonki. Pociąć na niewielkie paski. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Teraz czas na marynatę. Przygotować niewielką miseczkę. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, miód, sos sojowy, imbir, paprykę, chili i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatę przelać na kurczaka i dokładnie go w niej obtoczyć.Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C (z termoobiegiem). Tuż przed włożeniem do piekarnika, do kurczaka dodać około 30-40 ml wody, tak żeby uzyskać dodatkowy sos i żeby miód nam się nie skarmelizował. Przemieszać całość. Kiedy temperatura będzie już odpowiednia, włożyć naczynie z kurczakiem. Piec około 15 minut. 2 minuty przed zakończeniem czasu pieczenia - kurczaka posypać sezamem, delikatnie przemieszać i ponownie wsunąć do piekarnika.Po upieczeniu, mięso przełożyć do miseczki lub na talerz. Posypać niewielką ilością drobno posiekanego szczypiorku. Podawać od razu po upieczeniu.