Placki z gotowanych ziemniaków i cebulki
Przepis z kuchni staropolskiej i jednocześnie pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Dzieci bardzo lubią takie dodatki do obiadu, koniecznie dodaj do nich przesmażoną cebulkę, pietruszkę lub szczypiorek.
Placuszki smakują z kefirem, maślanką, sosem grzybowym lub pieczarkowym ?
Składniki na placki z gotowanych ziemniaków
– około 500 g ugotowanych i odparowanych ziemniaków
– 1 cebulka
– 2 ząbki czosnku
– pęczek szczypiorku lub pietruszki
– łyżeczka suszonego oregano
– szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
– łyżka mąki ( opcjonalnie )
– olej roślinny do smażenia
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, na złoty kolor. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zioła drobno posiekaj.
Ziemniaki dokładnie odparuj po gotowaniu, mogą być gotowane w mundurkach, a następnie obrane.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj zioła, cebulę, czosnek i przyprawy.
Wszystko pomieszaj. W dłoniach uformuj owalne i płaskie kotlety. Kotlety odłóż na 20 minut.
Po tym czasie, smaż kotlety na rumiano z każdej strony, i ponownie odłóż na papierowy ręcznik, do osączenia.
Podaj z kefirem, maślanką, sosem grzybowym lub pieczarkowym ? Smacznego ?
Uwagi – jeżeli ziemniaki będą wilgotne, możesz dodać łyżkę, lub dwie łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej. Kotlety przed smażeniem, można obtoczyć w panierce np. z mąki krupczatki.