Choć przygotowanie klopsików wymaga więcej czasu, nie powinniśmy się zniechęcać. Idealnie soczyste i przyprawione mięso w delikatnym beszamelu z cukinią podbiją serce każdego.
Cukinia, a ściślej mówiąc kabaczek z bardzo prostym farszem a’la sałatka caprese. Cukinia to bardzo cenione warzywo w diecie niskokalorycznej, mnóstwo w niej cennych witamin i minerałów. Świetnie rośnie w przydomowych ogródkach, najsmaczniejsze są młode warzywa.
Sałatka ziemniaczana z cukinią, bardzo zielona, idealna na lato. Najpopularniejsza z sałatek, bo z ziemniakiem w roli głównej, raz trochę inaczej. Jest bardzo zielona nie tylko dzięki cukinii, ale sporemu dodatkowi zielonej pietruszki. Cudowny, wyrazisty smak zawdzięcza jednak dodatkowi kaparów.
Farszem mięsnym lub wegeteriańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz.
Z tego, co miałam w ogrodzie przygotowałam szybką sałatę, podawaną na ciepło. Podsmażone na oliwie słodkie pomidorki, kwiaty faszerowane intensywnym w smaku kozim serkiem i koniecznie grzanki, jako dodatek.
Od kilku sezonów widziałam faszerowane kwiaty cukinii na zaprzyjaźnionych blogach. Bardzo chciałam je zrobić, jednak problem polegał na tym, że u nas są nie do dostania.
Pizza na cukiniowym spodzie...? brzmi dość nietypowo, a jednak! Nie dość że wspaniale smakuje i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej to jest też szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie musimy tracić czasu aż ciasto wyrośnie i będzie gotowe do pieczenia.
Chipsy z cukinii to bardzo kusząca "przegryzka". Zdrowa, dieteteczna i tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Jeśli lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy Cię zachwycą, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjątkowo zintensyfikowany.
Zostałam obdarowana koszem cukinii i coś z nią musiałam zrobić. Już wcześniej widziałam ten kechup i byłam ciekawa jak smakuje. Najpierw zrobiłam z połowy porcji, bo jakoś nie byłam pewna efektu końcowego... W tej chwili jestem już po 3 podejściu i to jeszcze nie jest ostatnie, zapewniam ;-)
Cukinię pokroić w talarki. Na gilową patelnię wlać łyżkę oliwy i delikatnie grillować talarki. Dodać pod koniec ząbek czosnku pocięty w talarki. Całość wyłożyć do misy, wkruszyć ser feta, dodać prażone orzechy i pociętą natkę. Doprawić solą i pieprzem...