„Makaron” z cukinii
- Wynik: 19
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 4 minuty
Co prawda cukinię można kupić cały rok ale teraz smakuje najlepiej. Ponieważ w tym roku mam jej bardzo dużo kilka razy w tygodniu jemy cukinię w różnej postaci. Dzisiaj proponuję pyszną czosnkowo-maślaną jarzynkę. Takie danie można podać do mięsa. Cukinię pokroiłam w bardzo cienkie paseczki przypominające makaron nitki lub spaghetti. Smakuje nieco inaczej niż w plasterkach.
Składniki
- małe cukinie - 3 szt.
- masło - 100 g
- czosnek - 2-3 ząbki
- tymianek - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Instrukcje
Cukinię umyć, odkroić końcówki, przekroić wzdłuż na kilka części. Każdą część pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać paski cukinii oraz tymianek i dusić 3-4 min. Cukinia powinna być miękka ale wciąż jędrna. Pod koniec przyprawić do smaku solą, ew. pieprzem.
Smacznego:)