Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Gorczycę i suszony tymianek prażymy na suchej patelni, po czym zalewamy ok. 100 ml oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Dodajemy cebulę, czosnek, ocet i miód. Podgrzewamy całość. Następnie dodajemy upieczonego bakłażana oraz cukinię i dolewamy resztę oleju Kujawskiego z ziołami...
Letnia zupa, dla fanów kwaskowatych smaków, zagęszczona cukinią, młodymi ziemniakami i odrobiną ryżu. Do zupy dodałam starte ogórki kiszone, wykorzystując w ten sposób kończące się zeszłoroczne zapasy. Uzupełnieniem smaku jest odrobina świeżej mięty cytrynowej.
Znalazłam w mojej przepastnej lodówce kawałek pięknej kiełbasy chorizo i ugotowany ryż, który bardzo potrzebował już przetworzenia, postanowiłam więc przygotować klopsiki w stylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego.
Przepis na tą cukinię pochodzi z książki "Wielka księga słoików" . Pisałam wtedy, że przepis mnie zaciekawił i będę robić, więc zrobiłam i dzielę się z Wami. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki.
Idealna zupa na sierpień ? Zupa z cukinii.Zupa z cukinii jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga użycia wielu składników. Wystarczą warzywa, woda i przyprawy do smaku.W wersji "lux" dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe.
. Krem z cukinii można podawać z grzankami, paluchami czosnkowymi lub świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem.
Tak nas naszło zrobić ją w cieście naleśnikowym, wyszła pyszna, to na pewno wiecie, bo na pewno robiliście. Ja do ciasta dodałam suszoną bazylię, a jako dodatek zrobiłam sos czosnkowy.
Frytki z cukinii są super zdrowe i super smaczne, u nas absolutny hit tego lata. Właśnie tym przepisem kończę tegoroczny sezon cukiniowy. Zbieramy ostatnie cukiniowe plony.
Cukinie obgotować w słonej wodzie przez kilka minut (max do 10 minut). Wystudzić. Odciąć górę i wydrążyć cukinie, pozbywając się pestek. Przygotować nadzienie. W tym celu namoczyć w gorącej wodzie bułkę. Gdy zmięknie odcisnąć z wody, dorzucić ją do mięsa, wbić jajko, wlać pół słoiczka rozdrobnionych pieczonych pomidorów...