Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii

Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed warsztatami dynia rozrasta mi się do monstrualnych wręcz rozmiarów i ciągle wypuszcza nowe kwiaty. W ogrodzie w najlepsze kwitną cukinie. Niby to koniec lata, a wszystko rośnie w najlepsze!

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z tego, co miałam w ogrodzie przygotowałam szybką sałatę, podawaną na ciepło. Podsmażone na oliwie słodkie pomidorki, kwiaty faszerowane intensywnym w smaku kozim serkiem i koniecznie grzanki, jako dodatek.

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Użyłam też świeżych, małych cukinii, takich dosłownie kilkucentymetrowych. Pokrojone w cienkie plasterki smakują wybornie!

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 3 porcje.

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Serek kozi wymieszaj z posiekanym oregano i jogurtem, przypraw do smaku. Przełóż do foliowego woreczka, odetnij brzeg i tak przygotowanym "rękawem" napełnij kwiaty cukinii.

Na patelni podgrzej łyżkę oliwy, podsmaż na niej pomidory.

Kromki pieczywa skrop oliwą, przygotuj na patelni lub w tosterze grzanki.

Małe cukinie pokrój (np. na mandolinie) w cienkie plasterki.

Na półmisku rozłóż wszystkie składniki sałatki- ciepłe pomidory, faszerowane kwiatki, cukinie i grzanki. Całość oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i octem balsamicznym. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów