Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii
Przed warsztatami dynia rozrasta mi się do monstrualnych wręcz rozmiarów i ciągle wypuszcza nowe kwiaty. W ogrodzie w najlepsze kwitną cukinie. Niby to koniec lata, a wszystko rośnie w najlepsze!
Z tego, co miałam w ogrodzie przygotowałam szybką sałatę, podawaną na ciepło. Podsmażone na oliwie słodkie pomidorki, kwiaty faszerowane intensywnym w smaku kozim serkiem i koniecznie grzanki, jako dodatek.
Użyłam też świeżych, małych cukinii, takich dosłownie kilkucentymetrowych. Pokrojone w cienkie plasterki smakują wybornie!
Proporcje na ok. 3 porcje.
Składniki- pomdorki koktajlowe - 2 duże kiście (ok. 1/2 kg)
- kwiaty cukinii - 6 szt
- małe cukinie - 2 szt
- kremowy serek kozi - 1 opakowanie
- jogurt - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - ok. 4 łyżek
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- grzanki - do podania
- oregano - 2 łyżki, drobno posiekanych, świeżych listków
Serek kozi wymieszaj z posiekanym oregano i jogurtem, przypraw do smaku. Przełóż do foliowego woreczka, odetnij brzeg i tak przygotowanym "rękawem" napełnij kwiaty cukinii.
Na patelni podgrzej łyżkę oliwy, podsmaż na niej pomidory.
Kromki pieczywa skrop oliwą, przygotuj na patelni lub w tosterze grzanki.
Małe cukinie pokrój (np. na mandolinie) w cienkie plasterki.
Na półmisku rozłóż wszystkie składniki sałatki- ciepłe pomidory, faszerowane kwiatki, cukinie i grzanki. Całość oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i octem balsamicznym. Podawaj od razu.