Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed warsztatami dynia rozrasta mi się do monstrualnych wręcz rozmiarów i ciągle wypuszcza nowe kwiaty. W ogrodzie w najlepsze kwitną cukinie. Niby to koniec lata, a wszystko rośnie w najlepsze!

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z tego, co miałam w ogrodzie przygotowałam szybką sałatę, podawaną na ciepło. Podsmażone na oliwie słodkie pomidorki, kwiaty faszerowane intensywnym w smaku kozim serkiem i koniecznie grzanki, jako dodatek.

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Użyłam też świeżych, małych cukinii, takich dosłownie kilkucentymetrowych. Pokrojone w cienkie plasterki smakują wybornie!

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 3 porcje.

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciepła sałatka z pomidorów i faszerowanych kwiatów cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • pomdorki koktajlowe - 2 duże kiście (ok. 1/2 kg)
  • kwiaty cukinii - 6 szt
  • małe cukinie - 2 szt
  • kremowy serek kozi - 1 opakowanie
  • jogurt - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa - ok. 4 łyżek
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • grzanki - do podania
  • oregano - 2 łyżki, drobno posiekanych, świeżych listków
Sposób przygotowania

Serek kozi wymieszaj z posiekanym oregano i jogurtem, przypraw do smaku. Przełóż do foliowego woreczka, odetnij brzeg i tak przygotowanym "rękawem" napełnij kwiaty cukinii.

Na patelni podgrzej łyżkę oliwy, podsmaż na niej pomidory.

Kromki pieczywa skrop oliwą, przygotuj na patelni lub w tosterze grzanki.

Małe cukinie pokrój (np. na mandolinie) w cienkie plasterki.

Na półmisku rozłóż wszystkie składniki sałatki- ciepłe pomidory, faszerowane kwiatki, cukinie i grzanki. Całość oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i octem balsamicznym. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy