Ziołowa frittata z kwiatami cukinii
Frittata to nic innego jak włoski omlet. Może być serwowany na zimno lub ciepło jako przekąska lub danie główne. Frittatę pieczemy na patelni (drugą stronę dopiekamy przez odwrócenie) lub na patelni i dopiekamy ją w piekarniku. Właśnie tak uczyniłam. Podstawą są ubite jajka oraz dodatki wg smaku i fantazji, dlatego idealnie nadaje się do wykorzystania resztek pozostałych w lodówce. Najczęściej dodatek stanowią warzywa, jak np. cuknia, cebula, grzyby i zioła. Istnieją również warianty z mięsem, rybami, owocami morza i wędlinami.
Dzisiaj wyjątkowa frittata, bo z kwiatami cukinii.
W tym roku moje cukinie obsypała wyjątkowa ilość męskich kwiatów, kwiatów na łodyżkach, które idealnie nadają się do celów kulinarnych, ponieważ nie uszczuplają późniejszych plonów. Kwiaty żeńskie, te z zalążkami owoców też są jadalne, ale ich zerwanie mocno przerzedzi cukiniowe zbiory.
By dodatkowo wyeksponować urodę cukiniowych kwiatów zanurzyłam je w zielonej frittacie. Zabarwiłam ją melisą cytrynową, miętą i szpinakiem.
Zapraszam do przepisu!
Składniki:
3 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1-2 łyżki mleka
3 kwiaty cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
3 gałązki melisy, 2 gałązki mięty
2 kostki mrożonego szpinaku
sól, pieprz
szczypiorek i koperek
1 łyżka masła ghee
parmezan - opcjonalnie
Wykonanie:
- piekarnik nagrzać do 180`C. Przygotować patelnię, którą można wstawić do piekarnika. Jeśli nie masz takiej patelni możesz użyć naczynia do zapiekania
- kwiaty cukinii opłukać. Delikatnie rozsuwając płatki kwiatu, przy pomocy pęsety usunąć pręciki z wnętrza. Mogą być gorzkie lub być przyczyną alergii
- jedno jajko zblendować z listkami zół i łyżką mleka i śmietany. Dodać 2 pozostałe jajka i roztrzepać widelcem. Masę jajeczną doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać stary parmezan
- na patelni rozgrzać masło ghee lub zwykłe, a wtedy gdy się spieni zdjąć pianę. Wlać masę jajeczną i gdy lekko zetną się brzegi frittaty ułożyć kwiaty cukinii i pokrojone w plasterki pomidory. Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika i dopiekać 10 minut w 180`C
- podawać na gorąco lub zimno