Kechup z cukinii
Zostałam obdarowana koszem cukinii i coś z nią musiałam zrobić. Już wcześniej widziałam ten kechup i byłam ciekawa jak smakuje. Najpierw zrobiłam z połowy porcji, bo jakoś nie byłam pewna efektu końcowego... W tej chwili jestem już po 3 podejściu i to jeszcze nie jest ostatnie, zapewniam ;-) A te osoby, którym dałam spróbować, pospieszały mnie o publikację:-) Pomysł podpatrzyłam u Majany.
Składniki:
- 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii,
- 0,5 kg cebuli,
- garść soli,
- 400 g koncentratu pomidorowego (dałam 2x190 g),
- 2 niepełne szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej.
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej ( ja zrobiłam to malaxerem). Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc.
Na drugi dzień garnek z warzywami zasypanymi solą gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy wysterylizowane słoiki. Miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Pasteryzujemy około 10 minut. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce.