Kechup z cukinii

Kechup z cukinii

Zdjęcie - Kechup z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zostałam obdarowana koszem cukinii i coś z nią musiałam zrobić. Już wcześniej widziałam ten kechup i byłam ciekawa jak smakuje. Najpierw zrobiłam z połowy porcji, bo jakoś nie byłam pewna efektu końcowego... W tej chwili jestem już po 3 podejściu i to jeszcze nie jest ostatnie, zapewniam ;-) A te osoby, którym dałam spróbować, pospieszały mnie o publikację:-) Pomysł podpatrzyłam u Majany.
Zdjęcie - Kechup z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • garść soli,
  • 400 g koncentratu pomidorowego (dałam 2x190 g),
  • 2 niepełne szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej.

Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej ( ja zrobiłam to malaxerem). Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc.
Na drugi dzień garnek z warzywami zasypanymi solą gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy wysterylizowane słoiki. Miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Pasteryzujemy około 10 minut. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce.

Kategorie przepisów