Pizza na cukiniowym spodzie
Pizza na cukiniowym spodzie...? brzmi dość nietypowo, a jednak! Nie dość że wspaniale smakuje i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej to jest też szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie musimy tracić czasu aż ciasto wyrośnie i będzie gotowe do pieczenia.
- 2 szklanki startej cukinii
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 duże jajko
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- koncentrat pomidorowy
- oregano
- żółty ser
- ulubione dodatki ( wcześniej podsmażone)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 C. Cukinię odsącz z nadmiaru wody, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj okrągły placek. Piecz przez ok 15 min, następnie za pomocą drugiego arkusza papieru przewróć spód na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 min.
Gotowe ciasto posmaruj koncentratem, posyp obficie suszonym oregano i poukładaj ulubione dodatki. Wierz posyp startym żółtym serem i jeszcze na chwilkę włóż do piekarnika, aby ser się ładnie stopił.