Chipsy z cukinii

Zdjęcie - Chipsy z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chipsy z cukinii to bardzo kusząca "przegryzka". Zdrowa, dieteteczna i tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Jeśli lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy
Cię zachwycą, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjątkowo zintensyfikowany. Najsmaczniejsze są prosto z blachy, bardzo chrupiące. Ostudzone już tak nie chrupią, ale nadal zachwycają smakiem.
Gotowe chipsy zjedliśmy a dodatkiem soli, ale możesz użyć ulubionych ziół lub przypraw.

Zdjęcie - Chipsy z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 1 blaszkę:
2 cukinie
2 łyżki oleju
sól

Wykonanie:

  • cukinie umyć, osuszyć, następnie pokroić skośnie w 3-mm plasterki
  • ułożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem. Piec w 160`C z termoobiegiem około 40-50 minut. W połowie pieczenia odwrócić plasterki na drugą stronę i kilka razy otworzyć piekarnik, by wypuścić nadmiar wilgoci. Pod koniec pieczenia obserwować, bo nagle brązowieją
  • serwować z solą

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Chipsy z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Francuskie ślimaki z cukinią

Francuskie ślimaki z cukinią

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto filo z warzywami, mozzarellą i salami
1

Ciasto filo z warzywami, mozza…

Beti Beti
kruche babeczki

Faszerowana cukinia
3

Faszerowana cukinia

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tortille meksykańskie z kurczakiem
1

Tortille meksykańskie z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Rollsy z szynką i awokado - koreczki z tortilli

Rollsy z szynką i awokado - ko…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczona kapusta z sosem pleśniowym i krewetkami

Pieczona kapusta z sosem pleśn…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kulki proteinowe
1

Kulki proteinowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości!

Serca karczochów zapiekane z p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami