Chipsy z cukinii
Chipsy z cukinii to bardzo kusząca "przegryzka". Zdrowa, dieteteczna i tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Jeśli lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy
Cię zachwycą, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjątkowo zintensyfikowany. Najsmaczniejsze są prosto z blachy, bardzo chrupiące. Ostudzone już tak nie chrupią, ale nadal zachwycają smakiem.
Gotowe chipsy zjedliśmy a dodatkiem soli, ale możesz użyć ulubionych ziół lub przypraw.
Składniki na 1 blaszkę:
2 cukinie
2 łyżki oleju
sól
Wykonanie:
- cukinie umyć, osuszyć, następnie pokroić skośnie w 3-mm plasterki
- ułożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem. Piec w 160`C z termoobiegiem około 40-50 minut. W połowie pieczenia odwrócić plasterki na drugą stronę i kilka razy otworzyć piekarnik, by wypuścić nadmiar wilgoci. Pod koniec pieczenia obserwować, bo nagle brązowieją
- serwować z solą
SMACZNEGO !