Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

Zdjęcie - Chipsy z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chipsy z cukinii to bardzo kusząca "przegryzka". Zdrowa, dieteteczna i tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Jeśli lubisz charakterystyczny, delikatny smak cukinii chipsy
Cię zachwycą, bo w przypieczonych plasterkach cukinii ten smak jest wyjątkowo zintensyfikowany. Najsmaczniejsze są prosto z blachy, bardzo chrupiące. Ostudzone już tak nie chrupią, ale nadal zachwycają smakiem.
Gotowe chipsy zjedliśmy a dodatkiem soli, ale możesz użyć ulubionych ziół lub przypraw.

Zdjęcie - Chipsy z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 1 blaszkę:
2 cukinie
2 łyżki oleju
sól

Wykonanie:

  • cukinie umyć, osuszyć, następnie pokroić skośnie w 3-mm plasterki
  • ułożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie dotykały. Przy pomocy pędzelka posmarować olejem. Piec w 160`C z termoobiegiem około 40-50 minut. W połowie pieczenia odwrócić plasterki na drugą stronę i kilka razy otworzyć piekarnik, by wypuścić nadmiar wilgoci. Pod koniec pieczenia obserwować, bo nagle brązowieją
  • serwować z solą

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Chipsy z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów