Klopsiki z cukinią w sosie beszamelowym
Choć przygotowanie klopsików wymaga więcej czasu, nie powinniśmy się zniechęcać. Idealnie soczyste i przyprawione mięso w delikatnym beszamelu z cukinią podbiją serce każdego.
Czas przygotowania 2h.
Składniki (4 porcje):
500g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
40ml oleju Kujawskiego z ziołami z bazylią
Łyżka bułki tartej
Łyżeczka przecieru pomidorowego
Łyżka miodu
1 żółtko
Szczypta soli morskiej
Szczypta pieprzu ziołowego
Cukinia
Beszamel
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
Szklanka mleka
1 łyżeczka papryki ostrej
1,5 łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki pieprzu
70g żółtego sera w kostce
Zaczynamy od posiekania cebuli i podsmażenia jej na odrobinie masła i oleju kujawskiego, po chwili dodajemy do niej przeciśnięty czosnek. Kiedy całość się zeszkli studzimy i wrzucamy do miski. Dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, miód, przecier pomidorowy i żółtko. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cukinie kroimy w dosyć cienkie paski, które wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Kiedy zmiękną wyjmujemy je i układamy między uformowanymi klopsikami.
Aby przygotować beszamel na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąki, mieszamy. Po kilku minutach ostrożnie zalewamy mlekiem, tak by konsystencja nie była zbyt gęsta. Doprawiamy do smaku.
Gotowy sos wlewamy dookoła mięsnych kulek. Mięso zapiekamy w temperaturze 200st C przez ok.30 minut. Podajemy ciepłe, na wierzch ścieramy odrobinę żółtego sera.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.