Sałatka ziemniaczana z cukinią
Sałatka ziemniaczana z cukinią, bardzo zielona, idealna na lato. Najpopularniejsza z sałatek, bo z ziemniakiem w roli głównej, raz trochę inaczej. Jest bardzo zielona nie tylko dzięki cukinii, ale sporemu dodatkowi zielonej pietruszki. Cudowny, wyrazisty smak zawdzięcza jednak dodatkowi kaparów. Ten niezastąpiony dodatek do wielu potraw w kuchni śródziemnomorskiej nadaje zwykłym, codziennym ziemniakom i cukinii wykwintnego, wyjątkowego smaku. Specyficzny cierpko-kwaśno-gorzki smak kaparów, w którym niektórzy doszukują się aromatu pieprzu, inni musztardy czy chrzanu w tym połączeniu jest kapitalny. Założę się, że bez dokładki się nie obejdzie. Sałatka jest pyszna, bardzo polecam!
Składniki na 6 porcji:
1 kg małych ziemniaczków
2 ząbki czosnku
40 g kaparów (ze słoiczka)
pęczek zielonej pietruszki
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
1 cukinia
100 ml bulionu warzywnego
olej do smażenia cukinii
Wykonanie:
- ziemniaki oskrobać lub obrać i ugotować w osolnej wodzie.
- oskubać listki z gałązek pietruszki, obrać czosnek, odsączyć kapary z zalewy. Dodać 6 łyżek oliwy, odrobinę soli, pieprz, ocet winny i zblendować na gładką masę. Wymieszać z bulionem warzywnym
- cukinię przekroić wzdłuż na pół. Jeśli jest większa wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami, następnie pokroić w kostkę lub półplasterki. Podsmażyć na oleju przez kilka minut, aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem
- ziemniaki odcedzić, te większe jeszcze gorące przepołowić. Natychmiast połączyć z cukinią i ziołowym sosem, następnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Pozostawić na godzinę, by przeszły smakami i ostygły. Posypać zieloną pietruszką i serwować. Zjedliśmy jeszcze gorące jako dodatek do drugiego dania. Były przepyszne!
1 porcja to: 3 g białka, 13 g tłuszczu, 22 h weglowodanów i 230 kcal