Zupa z pieczonych pomidorów i cukinii
Organizując konkurs "Na ostro" nawet nie sądziliśmy, że znajdziemy tak wiele inspiracji do przygotowania nowych potraw. Przepis na kremową zupę z pieczonych pomidorów nadesłany z bloga "Kulinarne misz masz" od razu przypadł nam do gustu. Zupa jest wręcz przepyszna: wspaniały lekko słodki smak pomidorów Lima połączony z cukinią, czosnkiem i oliwą .Postanowiliśmy lekko zmodyfikować proporcje i dodać ryż tak by zupa była bardziej sycąca i mogła stanowić substytut drugiego dania.
Porcja: 6-8
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności :łatwe
Składniki:
1 kg pomidorów (najlepiej odmiana Lima) 500 g cukinii 4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli oliwa sól, pieprz, cukier 3 szklanki wody 100 g ryżu naturalnego bazylia świeża
Zupa z pieczonych pomidorów i cukinii
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki, polewamy oliwą, dodajemy pokrojoną cukinię, doprawiamy solą, szczyptą cukru i pieprzem , pieczemy w piekarniku bez przykrycia około 40 minut w temperaturze ok. 180 C. Następnie na patelni podsmażamy na oliwie czosnek oraz papryczkę ostrą, dodajemy pomidory (bez skórki)z cukinią razem z sosem , który się wytworzył podczas pieczenia. Dusimy kilka minut, dodajemy kilka listków bazylii po czym blenderujemy na gładki krem. Dodajemy wodę tak by zupa nie była zbyt gęsta, na koniec wsypujemy ryż i gotujemy około 20-30 minut (według przepisu na