Pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane
Zdjęcie - Pomidory faszerowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Farszem mięsnym lub wegeteriańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz. Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostke i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam z makaronem, który wymieszałam z resztą farszu mięsno-pomidorowego. Lekkie danie i bardzo łatwe do przygotowania. Było pysznie, polecam!

Zdjęcie - Pomidory faszerowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 4-6 średnich pomidorów:

4 duże pomidory
1 cebula
1 cukinia - 250g
250 g mięsa mielonego
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
oregano lub mieszanka ziół prowansalskich
100 ml bulionu warzywnego

Wykonanie:
  • z pomidorów ściąć czapeczki z ogonkami. Przy pomocy łyżeczki ( najlepiej przy pomocy małej łyżki do lodów) wybrać z pomidorów środki, następnie w wysokim naczyniu zblendować je na puree. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, 150 g cukini zetrzeć na grubych oczkach tarki, pozostałe 100 g pokroić w kostę
  • na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso mielone. Posolić, dodać cebulę i startą cukinię, wmieszać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Wlać pomidorowe puree, zagotować. Dodać zioła oraz przyprawy i gotować do odparowania nadmiaru płynu
  • piekarnik nagrzać do 200`C. Pomidory ustawić w naczyniu do zapiekania, napełnić przygotowanym farszem. Obok pomidorów ułożyć cukinię i podlać całość bulionem. Zapiekać 25-30 minut. Podałam z makaronem, ale świetnie smakuje również z bagietką
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Pomidory faszerowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów