Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorem

Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorem
Dzisiaj gotuję dla samej siebie, na obiad będzie coś lekkiego, najpewniej cukinia prosto z ogródka. Cukinia, a ściślej mówiąc kabaczek z bardzo prostym farszem a’la sałatka caprese. Cukinia to bardzo cenione warzywo w diecie niskokalorycznej, mnóstwo w niej cennych witamin i minerałów. Świetnie rośnie w przydomowych ogródkach, najsmaczniejsze są młode warzywa. Jedzmy wiec na zdrowie

Zdjęcie - Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 większy kabaczek
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 duży pomidor
  • 8 plasterków mozzarelli
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  1. Kabaczek dzielę na dwie połowy, wydrążam pestki, delikatnie posypuję solą, pieprzem i smaruję oliwą. Zapiekam w piekarniku w temp. 200 stopni około 30 minut.
  2. Resztę oliwy dokładnie mieszam z czosnkiem i ziołami.
  3. Pomidora i cukinię kroję w grubsze plastry.
  4. Na zapieczonym kabaczku układam kolejno plastry pomidora, cukinii i mozzalelli. Całość smaruję pędzelkiem kuchennym zanurzonym w oliwie ziołowo – czosnkowej i ponownie zapiekam około 15 minut. Przed podaniem można delikatnie posypać solą i pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem lub bazylią. Smacznego

Zdjęcie - Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów