Cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorem
Dzisiaj gotuję dla samej siebie, na obiad będzie coś lekkiego, najpewniej cukinia prosto z ogródka. Cukinia, a ściślej mówiąc kabaczek z bardzo prostym farszem a’la sałatka caprese. Cukinia to bardzo cenione warzywo w diecie niskokalorycznej, mnóstwo w niej cennych witamin i minerałów. Świetnie rośnie w przydomowych ogródkach, najsmaczniejsze są młode warzywa. Jedzmy wiec na zdrowie
Składniki
- 1 większy kabaczek
- 1/2 młodej cukinii
- 1 duży pomidor
- 8 plasterków mozzarelli
- 1/3 szkl. oliwy
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- Kabaczek dzielę na dwie połowy, wydrążam pestki, delikatnie posypuję solą, pieprzem i smaruję oliwą. Zapiekam w piekarniku w temp. 200 stopni około 30 minut.
- Resztę oliwy dokładnie mieszam z czosnkiem i ziołami.
- Pomidora i cukinię kroję w grubsze plastry.
- Na zapieczonym kabaczku układam kolejno plastry pomidora, cukinii i mozzalelli. Całość smaruję pędzelkiem kuchennym zanurzonym w oliwie ziołowo – czosnkowej i ponownie zapiekam około 15 minut. Przed podaniem można delikatnie posypać solą i pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem lub bazylią. Smacznego