Kwiaty cukinii nadziewane ricottą
Od kilku sezonów widziałam faszerowane kwiaty cukinii na zaprzyjaźnionych blogach. Bardzo chciałam je zrobić, jednak problem polegał na tym, że u nas są nie do dostania. We Włoszech w każdym markecie leżały pudełka z pięknie zapakowanymi okazami. Dziewczyny na moje pytania były zdziwione, bo z dostępnością u nich też nie było problemu... Z pomocą przyszła mi moja ciocia, która pozbierała na ogrodzie i mimo odległości dostarczyła mi kilka sztuk:-) Bardzo jestem Jej za to wdzięczna, bo mogłam spróbować. I znowu będę poszukiwać, bo są pyszne:-) Faszerowane kwiaty cukinii zgłaszam do akcji na FB- błyskawiczne piątki
Składniki:
- od kilku - kilkunastu sztuk kwiatów cukinii,
- ser ricotta (ja użyłam 150 g),
- kilka gałązek listów bazylii,
- sok z cytryny
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
Przygotowanie: Kwiaty umyć, osuszyć. Urwać ze środka pręcik (albo od góry, albo odchylić jeden płatek). Ser ricotta doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię i do smaku sok z cytryny. Nadziewać kwiaty farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Skropić dodatkowo oliwą wierzch nadzianych kwiatów, posypać solą i pieprzem. Chwilę zapiekać w 180 stop. C do momentu, aż łodyżki cukinii będą miękkie (około 20 minut).