Cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem

Cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem
Zdjęcie - Cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W teorii wie, to każdy: jesteś tym, co jesz. Z praktyką, cóż, bywa gorzej… bo pośpiech, kuszące ciasteczka do kawy, obłędnie chrupiące chipsy…
Dziś więc dowód na to, że zdrowo- znaczy pysznie. Zdjęcie - Cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wiosna aż prosi się o rewolucję na talerzu. Ma być świeżo, zielono, lekko. Tak będzie i dziś, bo oto przed nami spaghetti z cukinii (Amerykanie mają już nawet na nie nazwę: zoodles! :), do niego zioła i świeże pomidory. Zdjęcie - Cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Doskonałe, pachnące śródziemnomorską kuchnią danie, w sam raz na lekki obiad. Jak widać, wiosną #tajemniczyskładnik jest zdecydowanie … zielony!
Zdjęcie - Cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Ps. I pamiętajcie, Tajemniczy Składnik w każdy wtorek o 21:35 w telewizji POLSAT!

Zdjęcie - Cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Bazylię utrzyj w moździerzu (lub malakserze) z oliwą i czosnkiem na gładką pastę.

Na patelni rozgrzej masło, podgrzej na nim groszek. Gdy będzie miękki, dodaj cukinię. Powinna być pokrojona na długie cienkie paski, najłatwiej zrobić to specjalną obieraczką, jaką można kupić w działach AGD marketów. Krótko przesmaż, warzywa mają pozostać jędrne i lekko chrupiące. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki i pesto. Wymieszaj, przypraw do smaku, przełóż na talerze. Wierzch ozdób wiórkami lub potartym parmezanem.

Serwuj jako lekkie danie główne lub dodatek do mięs.

Kategorie przepisów