Cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem


Dziś więc dowód na to, że zdrowo- znaczy pysznie.




- cukinia - 2 średnie sztuki
- bazylia - 1 doniczka
- czosnek - 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe - ok. 20 szt
- groszek - 1 szklanka, może być mrożony
- oliwa - 3 łyżki
- masło - 1 łyżeczka
- parmezan - świeżo tarty, ok 4 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
Bazylię utrzyj w moździerzu (lub malakserze) z oliwą i czosnkiem na gładką pastę.
Na patelni rozgrzej masło, podgrzej na nim groszek. Gdy będzie miękki, dodaj cukinię. Powinna być pokrojona na długie cienkie paski, najłatwiej zrobić to specjalną obieraczką, jaką można kupić w działach AGD marketów. Krótko przesmaż, warzywa mają pozostać jędrne i lekko chrupiące. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki i pesto. Wymieszaj, przypraw do smaku, przełóż na talerze. Wierzch ozdób wiórkami lub potartym parmezanem.
Serwuj jako lekkie danie główne lub dodatek do mięs.