Czerwone fettuccine ze szpinakiem, mozzarellą i orzechami włoskimi
Na blogu dawno nie prezentowałam jakiegoś szybkiego dania z makaronem, dlatego dobrze by było to nadrobić. Podczas sesji jest na to najlepszy moment - na pewno każdy student zjadłby coś sycącego i pysznego, a przy tym nieodrywającego od nauki na zbyt długo;D Czerwone fettuccine z chili, które dzisiaj proponuję, można przygotować w kwadrans. Na dodatek szpinak zawiera sporą ilość kwasu foliowego, który jest potrzebny do prawidłowego działania układu nerwowego i pomaga w przyswajaniu nowych informacji, a orzechy włoskie dostarczają składników doskonale wpływających na pracę mózgu - wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin, np. B6. Nic, tylko przygotować takie danie i wracać do nauki, od razu odczuwając jego dobroczynny wpływ;)
Czerwone fettuccine ze szpinakiem,
mozzarellą i orzechami włoskimi
- 1 szalotka
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 120g młodego szpinaku
- 1 kulka mozzarelli z mleka bawolego
- sól, pieprz
- 250 g świeżego fettuccine z chili
- garść orzechów włoskich
- świeżo starty parmezan
Podsmażyć drobno posiekaną szalotkę i seler.
Dodać posiekany czosnek i doprawić.
Dodać szpinak i kawałki mozzarelli.
Mieszać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
W międzyczasie ugotować makaron.
Dodać go na patelnię i wymieszać.
Przełożyć na talerze i posypać (najlepiej
lekko uprażonymi) orzechami i startym parmezanem.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal