Kotlety z fasoli w chrupiącej panierce
            Po pozytywnym zaskoczeniu klopsikami z soczewicy, postawiłam na kolejny strączkowy przepis – kotlety z fasoli w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Generalnie bardzo nam smakowały, aczkolwiek M., choć doskonale wiedział, że są to kotlety z fasoli, a nie mięsne, był nieco rozczarowany, bo wygląd i zapach dawały mu złudzenie, że to jednak mielone :D Smakiem jednak mielonych zupełnie nie przypominają, co mnie jednak zupełnie nie przeszkadza, bo fasolowo-grzybowy smak też jest OK. :) 
 
 
 
 KOTLETY Z FASOLI W CHRUPIĄCEJ PANIERCE
 (na 4 porcje)
 2 szklanki fasoli „Jaś”, 
 50-70g suszonych grzybów, 
 1 cebula, 
 2 ząbki czosnku, 
 2 duże jajka, 
 2-3 łyżki bułki tartej, 
 1 łyżeczka majeranku, 
 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
 ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, 
 płatki kukurydziane do panierowania, 
 olej do smażenia 
 
 Poprzedniego dnia fasolę zalać wodą i odstawić do namoczenia. Następnego dnia ugotować w świeżej wodzie do zupełnej miękkości (ok. 3 godziny). Odcedzić i zmiksować blenderem. 
 Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody (ok. 1 godziny) i ugotować w tej samej wodzie (również mniej więcej przez 1 godzinę). Odcedzić, zachowując 2-3 łyżki wywaru. 
 Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
 Do zmielonej fasoli dodać drobno posiekane grzybki, wywar z grzybów, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, natkę pietruszki, majeranek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa miała odpowiednią konsystencję (tzn. taką, aby dało się lepić kotlety w dłoniach). Wilgotnymi dłońmi formować kotlety i obtaczać je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. 
 Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. 
 Podawać z sosem (np. pomidorowym) i dowolną surówką. 
 
 
 (przepis ze starego wydania „Poradnika Domowego”) 
 
 
 
 
 
 