102: Szpinakowe cannelloni
Na kuchnię włoską zawsze jest ochota i zawsze są pomysły! Już jakiś czas temu kupiliśmy makaron na cannelloni a pozostałe produkty przypadkiem zalazły się w lodówce. Może ser feta nie kojarzy się specjalnie z kuchnią włoską (zawsze możecie zastąpić go ricottą), ale ja osobiście uwielbiam łączyć ją ze szpinakiem.
SZPINAKOWE CANNELLONI
Składniki dla 3-4 osób
Opakowanie makaronu cannelloni, Kostka sera feta (200g), 1 kg świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2-4 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 10 dkg sera mozzarella
Sos beszamelowy przygotowujemy na patelni rozpuszczając masło i powoli dodając mąkę ciągle mieszając, aż powstanie gęsta kremowa masa. Następnie zalewamy ją bulionem, mieszamy i zagotowujemy.
Na innej patelni na niewielkiej ilości masła dusimy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojona w drobną kostkę fetę i mieszamy składniki.
Nastawiamy piekarnik na 220 st.C góra + dół.
Rurki makaronu napełniamy lekko ostudzonym farszem, układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy cannelloni sosem beszamelowym, posypujemy startym serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku przez około 25-30 min. Twardość makaronu możemy sprawdzić nakłuwając widelcem.
Po upieczeniu, jak zwykle - zjadamy ze smakiem!
Buon appetito!